RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українці висловилися про своє ставлення до російської мови у школах: результати опитування

Більшість українців виступила проти вивчення російської мови в школах у будь-якому вигляді, а саме: 52% опитаних людей.

Про це свідчать результати опитування від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в лютому 2023 року.

"І хоча зараз 42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі, але навіть тут відбулися значні внутрішні зміни в сторону зниження часу, який має відводитися на вивчення російської мови", - наголосили соціологи.

Читайте також: Скільки в Україні залишилося "ватників" після 24 лютого: соціолог назвав цифру

Як зазначили у КМІС, у 1998 році 46% українців вважали, що обсяг вивчення російської мови має бути рівноцінним з українською. Водночас у 2019 році цей показник становив 30%, а нині - тільки 3%.

До того ж зменшилася кількість людей (з 32% до 6%), які вважають, що російська мова повинна вивчатися в більшому, ніж інші іноземні мови, але в меншому, ніж українська.

Тим часом із 42% людей, які підтримують збереження вивчення російської в школах, 33% все ж вважають, що їй потрібно приділяти менше або стільки ж уваги, як іншим іноземним мовам.

Опитування проводилося 14-22 лютого 2023 року серед 2002 респондентів. У ньому не брали участі мешканці території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також громадяни України, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що соціолог назвав "аномальною" віру українців у перемогу України над Росією.