RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Виселення УПЦ МП з Лаври: голова Мінкульту зробив священикам попередження

До кінця березня з УПЦ МП розірвуть договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Глава Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко попередив московський патріархат, що за переміщення в інше місце з Лаври музейних експонатів, у тому числі мощів святих, передбачена кримінальна відповідальність.

Про це він повідомив в етері національного телемарафону "UAРазом".

Читайте також: Кінець УПЦ МП? До чого призведе виселення московських попів з Лаври

Так, міжвідомча комісія вирішила, що з боку УПЦ МП в Лаврі були численні порушення щодо використання майна, зокрема новобудови на території Нижньої Лаври без відповідних дозволів тощо.

За словами Ткаченка, у Лаврі є понад 800 музейних експонатів разом з мощами святих, які були передані на використання монахам. Щодо них буде окрема ревізія, наскільки вони там збережені.

"Я хотів би попередити… якщо рухоме майно, власне музейні експонати, в тому числі мощі, якимось чином кудись будуть переміщені. Остання ревізія була у 2018 році, і все це зафіксовано, всі об’єкти є в переліку. Будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП відносно рухомого майна, власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони будуть мати кримінальну відповідальність", - наголосив міністр.

Також до складу комісії щодо ревізії були включені представники СБУ та МВС на випадок, якщо представники УПЦ МП відмовляться залишати будівлю Лаври після 29 березня.

"Після завершення ревізії комісії ніхто не говорить, що життя монахів у Лаврі припиниться, але це привід для того, щоб монахи могли визначитися з тим, яким чином вони можуть залишитися в Лаврі", - додав Ткаченко.

Він уточнив, що монахи знають, що є варіанти залишитися, наприклад, перейти до ПЦУ.

"Я сьогодні розмовляв у тому числі зі священниками, які перейшли з УПЦ МП в ПЦУ", - сказав міністр.

Раніше "Апостроф" розповідав, як Лавра опинилася в оренді в УПЦ МП.