RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець УПЦ МП? До чого призведе виселення московських попів з Лаври

На черзі питання виселення УПЦ МП з Почаївської лаври

На черзі питання виселення УПЦ МП з Почаївської лаври УПЦ МП виселяють із Лаври / на фото Паша-мерседес Фото: Facebook / Марина Шашкова

Історія з виселенням московського патріархату з Києво-Печерської лаври, схоже добігає фіналу. 10 березня керівництво Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" надіслало попередження УПЦ МП, що до кінця березня з ними буде розірваний договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном заповідника. Тобто тепер московський патріархат вимушений буде покинути територію і нижньої лаври, а значить, взагалі зникне зі стін обителі на Печерських пагорбах. Чи спровокує це рішення ефект доміно, внаслідок якого московський патріархат залишиться без храмів по всій країні - з'ясовував "Апостроф".

Що трапилося

Спершу московську церкву погнали з верхньої лаври. Та там було все просто: Національний заповідник просто не продовжив з УПЦ МП договір на право користування Успенським собором і Трапезною церквою. Тому з 1 січня 2023 року до верхньої лаври московському патріархату зась.

Однак верхівка УПЦ МП продовжувала перебувати та звершувати служби на території нижньої лаври: Хрестовоздвиженська церква, духовні школи, синодальні відділи, печери, митрополія, покої предстоятеля, трапезні, безліч господарських будівель, келії та навіть два туалети – все це перебувало під контролем московського патріархату. І юридичні позиції УПЦ МП стосовно прав на користування цим майном були значно міцнішими.

Дивіться: Митрополита УПЦ МП судитимуть за роботу на росіян - йому загрожує 8 років: фото

Справа в тому, що в липні 2013 року уряд Азарова передав все це державне майно у безоплатне користування УПЦ МП. Загалом – 79 об’єктів. Однак терміни такого користування, (на відміну від об’єктів верхньої лаври), Кабмін не прописав. Тому договір цей вважався безстроковим, що не давало правових підстав державі вигнати московський патріархат з нижньої лаври так само просто, як з верхньої. Та держава пішла іншим шляхом.

В грудні минулого року СНБО ухвалює рішення під назвою "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні", а президент своїм указом вводить його в дію. Згідно з цим документом, уряду було доручено "забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника". Простіше кажучи, Кабмін мав розібратися, що там московські попи нахазяйнували в лаврі.

Для цієї цілі уряд створив міжвідомчу робочу групу, до якої увійшли представники Мінюсту, Мінкульту, СБУ, МВС, Мінекономіки, омбудсмен, голова Держслужби з етнополітики і свободи совісті (ДЕСС). Два місяці робоча група перевіряла діяльність УПЦ МП в лаврі і нарешті дійшла висновку – УПЦ МП користувалась державним майном нижньої лаври з порушеннями.

"Міжвідомча група взяла до відома те, що їй розповіла комісія, яка працювала в лаврі. І ця комісія знайшла, що є дуже багато порушень пам’яткоохоронного законодавства, тому рекомендувала розірвати договір", - пояснив "Апострофу" голова ДЕСС Віктор Єленський.

Читайте: Настав час оголошувати хрестовий похід: росіяни влаштували істерику через українське богослужіння в Лаврі

Нагадаємо, що всі роки користування державним майном УПЦ МП супроводжували скандали. Наприклад, в 2017 році журналісти "Схем" дізналися, що з 16 об’єктів будівництва на території лаври, Мінкульт давав дозволи лише на три. Тобто московський патріархат будував там що хотів і на свій "смак". А між тим, Києво-Печерська лавра – Світова спадщина ЮНЕСКО.

"Всі знали, що там є порушення і про це говорили неодноразово. І громадянське суспільство про це говорило. Тому зрозуміло, що комісія виявила ці порушення", - пояснює "Апострофу" релігієзнавець Ігор Козловський.

А згідно пункту 8.1. Договору користування об’єктами нижньої лаври, що був складений між Національним заповідником та УПЦ, "договір може бути розірвано Державною установою в односторонньому порядку у разі виявлення нею нецільового використання майна або його утримання у неналежному стані після відповідного попередження". Порушення Кабмін знайшов, "відповідне попередження" від заповідника УПЦ МП вже отримала 10 березня, тож 29 березня – з речами на вихід.

"Відповідно до визначеної правовим полем процедури, від завтра (11 березня, – "Апостроф") працюватимуть робочі групи, утворені Заповідником, з інвентаризації майна та з обстеження технічного стану будівель і споруд", - додав міністр культури Олександр Ткаченко.

При цьому в УПЦ МП "Апострофу" підтвердили, що їм доведеться залишити взагалі всі будівлі нижньої лаври, включно з приміщеннями духовної академії та митрополії.

"Це стосується всієї лаври, яка ще залишилась та використовується у богослужбових цілях", - пояснив виданню митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря).

Буде ПЦУ?

Чи здатне спровокувати таке рішення держави радикальні конфлікти?

"Вже зараз є конфлікт, - додає Козловський. – Чи можливі більш радикальні дії? Ну це вже питання національної безпеки, бо зараз йде війна, і будь-які радикальні дії будуть розглядатися як такі, що працюють на ворога. І тут треба їм думати. Але певні люди, певні групи, думаю щось будуть робити, чим, до речі, зможе скористатися російська пропаганда, підживлюючи такі конфлікти".

Читайте: "Руський мір" в Україні: як московський патріархат тримає зв'язок із РПЦ

Втім, на думку релігієзнавця, докторки філософських наук Людмили Філіпович, остаточно з лаври московський патріархат може і не зникнути.

"Я не думаю, що з нижньої лаври таки витиснуть українську православну церкву остаточно. Адже мова йде про розірвання договору на безоплатне користування приміщеннями нижньої лаври. А якщо ці відносини переведуть з формату безоплатного користування у площину оренди за гроші, то щось у УПЦ може і залишитись", - пояснює "Апострофу" Філіпович.

А як щодо ПЦУ? Чи зможе ця церква повноцінно зайти до Києво-Печерської лаври та змінити стан речей, коли для кожного богослужіння потрібно отримувати дозволи Мінкульту? Передумови для цього звісно ж існують. 1 грудня було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Української Православної Церкви (Православної Церкви України), а відомості про цю юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені до Єдиного державного реєстру. Тобто вже є монастир, який готовий увійти до лаври.

"Я думаю, що сама церква охоче візьме у своє користування лавру, якщо їм буде надана така можливість", - каже Ігор Козловський.

"Не думаю, що держава зараз готова віддати якісь приміщення церкві, - додає Людмила Філіпович. – І не думаю що й сама ПЦУ буде активно педалювати цю ситуацію. Буде тимчасове використання цих приміщень, як було і досі, наприклад, на Різдво, Водохреща. Все ж таки лавра всенародна спадщина і за великим рахунком право користуватися мають не лише представники ПЦУ, а і інші православні церкви в державі, наприклад, Апостольська православна церква, яка також вважає, що вона має право провести богослужіння в лаврі, навіть греко-католики, вони ж визнають хрещення Володимира".

Та як би там не було, рішення про розірвання договору з московським патріархатом саме по собі дуже резонансне. При чому ухвалене у абсолютно правовій площині, що робить вогким порох в тих гарматах, які були заряджені снарядами під назвою "утиски віри".

Та чи матиме це рішення ще більш масштабні наслідки? Адже у руках московського патріархату залишається ще дві лаври: Святогірська і Почаївська, та безліч інших культових споруд на території України.

Що далі

Насправді ж процес упорядкування юридичних відносин держави з московським патріархатом почався ще задовго до рішення по лаврі. Так, у лютому Господарчий суд Києва нарешті поставив крапку у багаторічній тяганині навколо "храму-мафу" УПЦ МП на території Національного музею історії України. Суд зобов’язав знести незаконну будову.

"Треба усвідомити, що закінчився режим сприяння, коли церкві віддавали все ні за що. При чому, ніхто ж особливо і не вимагав, щоб там дотримувалися особливих режимів збереження пам’яток. УПЦ була в особливому статусі, недоторкана і їй все було дозволено. Зараз будуть діяти правила, які діють стосовно будь-якої юридичної особи і релігійної організації, коли і цеглинки не можна витягнути із будови, тому що це пам’ятка архітектури. Відносини між УПЦ і державою мають бути виведені на звичайні рейки взаємин з юридичною особою, яка користується якимось державним майном. Досі таких прозорих відносин не було. Ну, значить, буде порядок. Кричать, що це тиск на церкву? Ну так церква нехай навчиться спілкуватися з державою, вести дипломатичний діалог, та відстоювати свої інтереси не за рахунок шантажу", - каже Людмила Філіпович.

Наступними на черзі, за логікою процесу, мають стати дві інших лаври московського патріархату: Почаївська і Святогірська.

І якщо з останньою зараз щось вирішувати важко, оскільки Святогірська лавра знаходиться в регіоні, де ведуться бойові дії, то з Почаївською лаврою зовсім інша справа.

У московського патріархату також є договір з державою на оренду майна цієї лаври. Та він не безстроковий: у 2003 році Почаївська лавра була передана в оренду УПЦ МП строком на 49 років. Тобто термін оренди все ж спливає, але ще дуже не скоро – у 2052 році. Депутати Тернопільської облради вирішили не чекати, та ще в грудні минулого року звернулися до прем'єр-міністра, спікера ВР, голови СБУ, генпрокурора з проханням переглянути договір оренди.

Та чи можливо, що і по цій святині буде утворена подібна міжвідомча група, яка перевірить належність користування державним майном?

"Очевидно, це не виключено", - відповідає на це питання Віктор Єленський.

Тим паче, що правоохоронці по своїй лінії вже знайшли у Почаєві суттєві порушення. Спочатку у Почаївській духовній семінарії СБУ знайшла проросійську літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність.

"Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень", - розповіли в СБУ за підсумками тодішніх перевірок.

А потім "попався" і ректор семінарії, який під фейковим профілем в соцмережах поширював російську пропаганду.

"Що стосується Почаївської лаври, то є рішення Тернопільської облради, яке підіймає проблему на державний рівень. І я думаю, що будуть переглядати, наскільки УПЦ правильно користується Почаївською лаврою. Тобто процес пішов, але наскільки він буде швидким, ми поки не знаємо", - резюмує Козловський.

Крім цих двох лавр у підпорядкуванні УПЦ МП залишається ще сотні церков і монастирів. Тож будемо сподіватися, що звільнення Київо-печерської лаври від фсбшників у рясах стане тим поштовхом, який очистить Україну від російської церкви.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців

Новини партнерів