RU  UA

Що чекає на Путіна в Гаазі після ордера на арешт: прогноз військового експерта

Рішення Міжнародного кримінального суду у Гаазі видати ордер на арешт Володимира Путіна, обвинуваченого у військових злочинах, немає аналогів з часів Другої світової війни.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Читайте також: Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

"Це історичний факт, контекст. Навіть, якщо Путіна не видадуть для суду в Гаазі, загально історично це з часів Другої світової війни немає аналога такого прецеденту. Тому ця подія – це ганьба в першу чергу", - зауважив оглядач.

За його словами, тепер у даному контексті постає питання, чи інші світові лідери готові спілкуватися з воєнним злочинцем.

"Віктор Орбан (прем’єр-міністр Угорщини - Ред.) не зможе приїхати до свого друга Путіна, щоб не вляпатися в якійсь скандал. А щодо Китаю? Він не має до Римського статуту ніякого відношення, але Сі Цзіньпін (лідер КНР - Ред.), який зустрічається з військовим злочинцем, - чи потрібно йому в його китайському історичному контексті така зустріч? Питань буде багато. Але буде багато і нових ордерів. Злочинів було скоєно велика кількість. Безумовно, так чи інакше, Путін буде тим персонажем, який буде стосуватися до кожного цього злочину, кожного провадження", - пояснює експерт.

Також Олександр Коваленко припускає, що згодом список поповниться, адже є багато кого притягувати до відповідальності та видавати нові ордери.

Нагадаємо, в Україні на законодавчому рівні хочуть закріпити назву політичного режиму Росії "рашизмом".

Вам може бути цікаво:

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців: що відомо про їх долю

Дитячий табір у Криму відмовився повернути дитину до Херсона: що відомо