RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

День пам'яті сорока Севастійських мучеників: коли святкується у 2023 році

22 березня православна церква вшановує подвиг сорока Севастійських мучеників. Дата важливого свята збігається з Хрестопоклонним тижнем Великого посту, тому цей день подвійно великий для християн.

Про історію свята розповідає "Апостроф".

Церква разом із вірянами вшановує 22 березня пам'ять мучеників за їхню велику жертву на честь Христа та християнської віри. Севастійські мученики були воїнами із міста Севастії.

Читайте також: УПЦ МП закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври: що відбувається

Римський імператор Костянтин у четвертому столітті офіційно дозволив проповідувати християнство, однак деяким тодішнім чиновникам це не сподобалося, бо вони були прихильниками язичництва і вирішили зібрати військо, щоб очистити імперію від християн.

Проте на боці противників християн опинилися сорок воїнів із Севастії, які відмовилися служити язичницьким богам, за що їх запроторили у в'язницю. Там вони почули голос Божий зі словами: "Той, хто терпить до кінця, завжди знаходить спасіння".

Наступного дня від них знову вимагали зріктися Христа, але ті відмовилися. Після тижня у в'язниці над ними провели суд і покарали тим, що змусили стояти у крижаному озері, але тут за них вступився Господь, який розтопив лід.

Це настільки обурило язичників, що ті стратили та спалили тіла сорока Севастійських мучеників, а кістки їхні утопили в озері. Рештки знайшов єпископ Севастійський Петро, до якого у сон прийшли воїни й попросили поховати їх у землі.

Раніше "Апостроф" писав про прикмети та заборони до Дня Костянтина та Олени.

Вас може зацікавити:

Документи не горять: з'явилися докази зв'язку УПЦ МП із окупантами

Чим урізноманітнити пісне меню: рецепт оладок на воді з родзинками і яблуком

Великдень вже скоро: коли відзначають у 2023 році і як віруючим приготуватися до великого свята