RU  UA

Хотіла скопіювати досвід США: як Росія сама створила собі проблеми із запасом танків

Росія до повномасштабної війни в Україні припустилася помилки, яка призвела до проблем із запасами танків.

Про це в ефірі Апостроф TV генерал-майор СБУ у запасі Віктор Ягун.

Читайте також: Переворот і бунт: розвідник вказав на швидкий крах Росії

За його словами, перед вторгненням у росіян формально було в запасі близько 14 тис. танків різних модифікацій, які вони зберігали просто неба переважно Далекому Сході. Вони намагалися скопіювати американський підхід до зберігання техніки без ангарів, але невдало. У США є місця (пустелі), в яких немає вологості взагалі, тому техніка не страждає від корозії. РФ таких територій немає, тому танки "збереглися" не в кращому вигляді.

"Під час відкритого вторгнення в Україну росіяни втратили свій найкращий парк танків та БМП. Зараз Путін каже, що їхній ВПК здатний на своїх рембазах відновлювати до 1600 танків на місяць, що є брехнею. Встановити хоча б один танк у заводських умовах на конвеєрі – це потрібно близько місяця. Та й до за умови, що є всі деталі та запчастини, - розповів генерал-майор.

Так, якщо танки 40-50 років, то їх потрібно розбирати повністю, змінювати не тільки вузли та механізми, а й всю електрику, тому що за стільки років "зберігання" все начиння могло просто зогнити. Тобто йдеться про дуже великі обсяги роботи, тоді як ще потрібно оснастити системами зв'язку, додатковою бронею.

Відтак, Росія такими темпами може готувати щомісяця не більше 20 нових танків, як повідомляє українська розвідка і західні аналітики.

"Якщо рахувати з "відновленими" танками, то виходить близько сотні. Якщо порахувати, скільки ЗСУ на місяць знищують за місяць російських танків, то окупаційне командування просто виходить у нуль", - наголосив Віктор Ягун.

Нагадаємо, у Пентагоні заявили, що російські війська виснажили свої запаси для війни, тому Збройні сили України навесні 2023 року можуть отримати "дуже хороші шанси" на успішний контрнаступ.

  • Вас також може зацікавити:

"Монстр" на гусеницях: ЗСУ вперше захопили російського "Витязя"

Для них люди – це витратний матеріал: історик про втрати серед росіян

Це складне завдання: генерал Міллі оцінив можливість деокупації всієї України у 2023 році