RU  UA

Впираємось у складний момент: експерт про необхідність постачання західних літаків Україні

Сьогодні на озброєнні у Повітряних сил ЗСУ є п'ять бригад винищувачів СУ-27 та МІГ-29, але Україні дійсно необхідні саме західні винищувачі "четвертого плюс" покоління.

Про це в ефірі Апостроф TV наголосив головний редактор Defense Express Олег Катков.

Він подякував Польщі та Словаччині за підсилення українських повітряних сил літаками МіГ-29, але зауважив, що ці радянські винищувачі не зможуть виконати завдання, які будуть покладені на літаки, подібні до F-16.

Читайте: Чому F-16 важливіше для ЗСУ: у Повітряних Силах дали чітку відповідь

Бойове завдання будь-якого з цих літаків у першу чергу буде відігнати російську авіацію від переднього краю, тому що ворог активно використовує плануючі високоточні кориговані бомби, скидаючи їх поза межами дії наземних ракетно-зенітних комплексів. "І відігнати його від рубежу цього скидання можуть лише сучасні західні машини", - наголосив експерт.

Він зазначив, що навіть, умовно, основний наприкінці XX — на початку XXI століття бойовий літак військово-повітряних сил Франції "Міраж 2000", про який також виникають розмови, не впорається, й Україні потрібні саме винищувачі 4+ покоління.

У той же час, згідно з відкритими даними, в Україні є до півсотні винищувачів з відповідною кількістю пілотів. "Коли ми говоримо: дайте нам півсотні F-16, то необхідно буде день взяти цих пілотів, які мають відповідний бойовий досвід, і це означає те, що в небі буде менше наших літаків через те, що просто немає кому їх пілотувати", - зазначив Олег Катков.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що Україні потрібні сучасні літаки, але союзники затягують із наданням таких винищувачів, оскільки зазначені системи дуже складні та потребують величезних фінансових витрат.

  • Вас може зацікавити:

Є речі важливіші за передачу МІГів: офіцер ЦАХАЛА про візит Зеленського до Польщі

Потрібна будь-яка авіація: експерт про передачу МІГ-29 Україні

Швидко не вийде: коли Великобританія поставить Україні винищувачі Eurofighter