RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Антипасха 2023: коли відзначають і що не можна робити у святковий тиждень

У першу неділю після Великодня православна церква відзначає Антипасху або Фомину неділю, що розшифровується як “замість пасхи (Великодня)” - у 2023 році цей день припадає на 23 квітня.

"Апостроф" зібрав все, що потрібно знати про цей день.

Антивеликдень - це святкування, яке відбувається через вісім днів після Великодня та є своєрідним відтворенням цього свята. Також його можна назвати "протилежним Великодню" або "замість Великодня". Це звернення до минулого свята, яке повторюється на восьмий день.

Фомина неділя - це інша назва цього святкування, яка отримала назву на честь чуда, пов'язаного з апостолом Фомою. Смерть Ісуса Христа сильно вразила апостола Фому, і він не міг повірити в те, що Господь може воскреснути. Тому він запросив Ісуса показати йому свої рани, щоб переконатися у Його воскресінні. Це сталося саме в день, який відзначається як Антивеликдень або Фомина неділя.

Читайте також: Світла седмиця 2023: що можна і заборонено робити з 17 до 23 квітня

У цей день заведено встановлювати столи й лавки біля могил родичів і збиратись там за наїдками всією родиною. Напередодні ж обов’язково приїжджають і прикрашають могилки, наводять чистоту. Вінки на поминальні дні купують заздалегідь, але встановлюють їх на могили вже в неділю. Також заведено залишати скибочку хліба, яку перед тим посипають сіллю. Вважається, що так годують душі померлих.

Причастя на Антипасху дозволяється без постування. Зазвичай, напередодні причастя віряни дотримуються 6-годинного літургійного посту (з опівночі й до причастя віряни нічого не їдять). На Антипасху цей літургійний піст церква дозволяє не тримати, але попереджає - послаблення можливе лише для тих, хто дотримувався Великого посту.

З Антипасхи відновлюються виконання таїнства хрещення та таїнства вінчання. Не дозволяється у цей день ображати людей навколо, не бажано починати нові справи, бо Антипасха - неділя Божа, для відпочинку від справ.

Священники наголошують на тому, що головне завдання під час Радуниці - не наїдатися та не пити на цвинтарі та не залишати їжу на могилах, оскільки це може привести до того, що її розтягнуть тварини або птахи.

Найважливіше, що церква забороняє робити на Провідну неділю та в поминальний тиждень - це споживати алкогольні напої на цвинтарі.

Раніше ми писали, що у Києві люди вишикувалися у гігантські "великодні" черги до храмів.

  • Вас може зацікавити:

Вперше за 300 років українською: як в Успенському соборі Лаври провели великоднє богослужіння

Тепер офіційно: суд відправив "Пашу Мерседеса" під домашній арешт

Скандал з УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі: всі подробиці