RU  UA

Російська розвідка втрачає агентів на Заході: чим зараз займаються путінські шпигуни

Російська агентура втрачає вплив у країнах Європи, у тому числі через масовані провали та викриття.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

Читайте також: Donbass Devushka: до зливу документів Пентагону може бути причетна екс-офіцер ВМС США

Він зазначив, що переважна більшість російських агентів працювали під дипломатичним прикриттям. Контррозвідка країн перебування, як правило, знала про таких "дипломатів". Вони не виконували функції, які були на них покладені відповідно до офіційних документів.

"Тому першим кроком стало скорочення кількості російських "дипломатичних працівників". У Празі близько 175 росіян під різними офіційними прикриттями займалися розвідувальністю. Їхня зачистка привела до того, що діяльність російської розвідки в Чехії і навіть деяких інших країн ЄС була паралізована. Слідом пішли пошуки та виявлення нелегалів, які працювали на РФ. У Словенії в Любляні виявили сім'ю росіян із латиноамериканськими паспортами, через яку передавали готівку для підкупу європейських політиків. Сюди варто віднести і висилку 15 російських шпигунів з Норвегії", - зауважив військовий.

Зараз російські спецслужби намагаються використовувати жінок-шпигунок, які через соціальні мережі та сайти знайомств намагаються "дистанційно" вербувати європейських політиків, вивідувати потрібну їм інформацію щодо допомоги Україні або політичної ситуації в країні перебування.

"Наявність таких підготовлених шпигунів нікого не має дивувати, але росіяни мають проблему. Зараз на Заході все, що пов'язане з РФ, є одним великим табу. Якщо й вербувати європейського політика на співпрацю, то тут лише за рахунок використання компромату та шантажу. Решта варіантів вербування для російської розвідки вкрай проблематичні щодо реалізації", - додав Віктор Ягун.

Раніше "Апостроф" писав, що адміністратором маленької ігрової онлайн-групи, куди потрапили "секретні" документи розвідки, виявився військовий розвідувального крила Національної повітряної гвардії США.

  • Вас може зацікавити:

Вкид чи правда? Хто "злив" документи про контрнаступ України

Не тільки страх: яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ

Витік секретних документів США: Україні довелося змінити військові плани