RU  UA

Не треба квапити події: в Україні оцінили можливість використання ЗРК Patriot при контрнаступі ЗСУ

В Україну надходять комплекси ППО Patriot, які добре себе показали саме проти радянської техніки, якщо згадати війну в Перській затоці США проти Іраку на початку 90-х років.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик Петро Черник, який зазначив, що тоді ЗРК показали дуже добрий результат у 70% збитих ракет.

"З огляду на те, що тоді були модифікації Patriot, але нам зараз, швидше за все, прийдуть покращені зразки, здатні діставати цілі на відстані близько 120 км", - не виключає він.

Читайте: Дивлячись, де розмістять: експерт пояснив вагомість поставок ППО Patriot в Україну

Водночас, підкреслив експерт, дехто вже думає, як системи ППО Patriot можна буде використовувати у разі можливого контрнаступу ЗСУ, проте квапити події не варто і слід бути обережними в оцінках.

"Поки неможливо, щоб Patriot збивали цілі, наприклад, над окупованим Кримом. Для цього доведеться тягнути машину прямо на лінію фронту, від якої до півострова якраз і 120 км, що дуже ризиковано. Одна машина сама по собі коштує дуже дорого - десятки мільйонів доларів. Один залп коштує до мільйона доларів", - розповів експерт.

У разі Криму, на його думку, найбільш оптимальним варіантом є винищувачі F-16, а також ракети класу "повітря-повітря" з дальністю удару 160-180 км. "Ось тоді ми і контролюватимемо повітряний простір над Кримом, сковуючи ворога ще більше", - резюмував Петро Черник.


Нагадаємо, що зенітно-ракетні комплекси Patriot і SAMP/T не зможуть замінити винищувачі F-16.

  • Вас може зацікавити:

Близько сотні українських військових прибули до США навчатися на Patriot: відео

Захистить Київ від балістичних ракет: експерт розповів про важливість передачі ЗРК Patriot Україні

Погоди не зробить: експерт розповів, що таке система Patriot насправді