RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Наказав труїти українців газом: СБУ встановила особу комбата Росгвардії

Українські спецслужби встановили особу ще одного російського окупанта, який причетний до масових катувань та вбивств мирних жителів у захоплених районах на півдні України.

Про це інформує СБУ.

Ним є командир батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ Росгвардії підполковник Аюба Ельдаров, якого у травні минулого року призначили так званим "комендантом селища Чернігівка" у тимчасово окупованому Бердянському районі Запорізької області.

Читайте: Душили та били струмом: фото ще однієї катівні, влаштованої окупантами на Миколаївщині

На цій "посаді" зловмисник виконував завдання Кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій проти мирних жителів на захоплених територіях нашої країни, йдеться у повідомленні СБ України.

Росгвардієць сформував каральні загони, до складу яких входили російські військові, представники спецслужб РФ та місцеві колаборанти, які розшукували українських патріотів та викрадали їх.

У застінках до українців застосовували тортури з використанням отруйних хімічних речовин та електроструму.

Задокументовано факт застосування ворогом задушливих газів у спеціально обладнаних камерах, де тримали бранців, аби схилити українців до співпраці, щоб отримувати інформацію про місця дислокації та переміщення Сил оборони, - повідомили у СБУ.

Встановлено, що Ельдаров особисто брав участь у незаконних затриманнях і катуваннях, а також "покривав" вбивства викрадених громадян своїми підлеглими.

СБУ отримала свідчення трьох місцевих жителів, які пройшли російську катівню та змогли виїхати на підконтрольну Україні територію. Серед них – мешканець селища, якого окупанти викрали на блокпості і катували через його підписку на один з українських телеграм-каналів. Іншим незаконно ув'язненим був чоловік, якого загарбники звинуватили у коригуванні вогню ЗСУ. Ще одним потерпілим є місцевий мешканець, який у своїх висловлюваннях підтримував українських захисників.

Телеграм-канал Оперативний ЗСУ уточнює, що підполковник Ельдаров Аюб Ельдарович, 1985 р.н., громадянин РФ, є уродженцем села Дилим Казбеківського району Дагестанської АССР. Він є командиром батальйону 96 полку оперативного призначення військової частини № 6780, 46-ої ордена Жукова окремої бригади, військ Національної гвардії РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Нагадаємо, після деокупації у селищі Козача Лопань виявили дві катівні, у яких росіяни знущалися з місцевих мешканців.

  • Вас може зацікавити:

З гирею на нозі: у Херсоні знайшли тіло полковника поліції, вбитого рашистами

Катував неповнолітнього на Київщині: СБУ ідентифікувала друга Кадирова, фото

У росіян цінності скажених собак: військовий пояснив, як їх зупинити