RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

З гирею на нозі: у Херсоні знайшли тіло полковника поліції, вбитого рашистами

Російські окупанти вбили херсонського тероборонця, офіцера-десантника, кандидата психологічних наук, полковника поліції Віталія Лапчука. Спочатку чоловіка викрали для катувань, а потім з проломаним черепом та гирею на нозі мертвого викинули в річку, щоб приховати свій воєнний злочин.

Запекла битва за Донбас і знищення російського десанту на півдні: онлайн війни 11 червня

Про це повідомила дружина Альона Лапчук Медійній ініціативі за права людини.

Ще 27 березня Віталія Лапчука росіяни жорстоко побили та приїхали до нього додому, де провели обшук, допитували сина та дружину, яка була свідком катувань та знущань над її чоловіком. Вона більше двох місяців намагалася знайти місце утримання свого чоловіка з надією, що він живий. Проте 9 червня їй сказали, що в Херсоні в річці знайшли тіло чоловіка з ознаками катувань: проломаним черепом та гирею на нозі - родичі підтвердили особу знайденого.

"Йому роздробили кістку черепа, у нього все обличчя було в смужку від приклада. Він увесь був просто чорний", - сказала Альона Лапчук про те, який стан чоловіка був після катувань росіянами.

Віталія Лапчука утримували в херсонському управлінні поліції, де його били та допитували ФСБшники, і якщо відповіді їм не подобались, говорили :"спустимось вниз", що означало - людину ведуть у підвал з облаштованою катівнею.

"Це були просто звірі. Таке враження, що вони не відповідали за свої вчинки, були просто неадекватні. Вони не відчували, з якою силою б’ють", - розповіла Лапчук.

Альона з сином змогла вирватись від росіян, а Віталія звинуватили у злочинах проти російських військових та залишили там. І потім, 22 травня, його тіло знайшли в річці біля річкового порту.

Віталій ЛапчукФото: МІПЛ

Експерт МІПЛ та юрист Регіонального центру прав людини Микола Кіккас переконаний, що ці звірства з юридичної точки зору є воєнним злочином, тому що "порушують базові принципи всіх женевських конвенцій, що забороняють в тому числі катування і заподіяння смерті військовополоненому або цивільній особі".

Юрист радить детально дослідити обставини викрадення, зокрема, встановити, хто причетний до катувань та вбивства Віталія.

"Можливо тут допоможуть дані, зафіксовані в інших справах (наприклад, у справі Миронова). Потрібно окреслити коло осіб, що потенційно можуть бути причетними або володіти відомостями. Наприклад, це представники військової чи цивільної окупаційної влади Херсону, командири підрозділів, що перебувають у місті тощо. Також варто за можливості обстежити предмети, пов’язані зі злочином, на яких могли залишитися сліди, наприклад, гиря", - зауважив Микола Кіккас.

Також він сказав, що якщо тіло викинули в річку, то росіяни намагались приховати сліди свого воєнного злочину.

"А сам факт негуманного поводження зумовлений загальним низьким рівнем поваги окупантів до прав людини та міжнародних правил ведення війни, їх розповсюдженим правовим нігілізмом", - наголосив юрист.

Особлива жорстокість вчинення злочину є є обставиною, що обтяжує покарання згідно Кримінального кодексу України. До того ж, якщо встановили, що до цього причетна група осіб, то це матиме значення.

Варто зауважити, вбивство людини при порушенні законів та звичаїв ведення війни є кваліфікуючою ознакою для інкримінування ч. 2 ст. 438 КК України, яка передбачає максимальне покарання – довічне ув’язнення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що росіяни влаштували на Київщині катівню, звідки вивозили тих, хто вижив, до РФ. Полонених цивільних українців в нелюдських умовах утримували цивільних у ливарному цеху одного з підприємств.