RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Заборона мобілізованим вступати до ВНЗ: юристи розвінчали фейк

Заборона військовозобов'язаним українцям вступати до вишів є черговою маніпуляцією Російської Федерації. Дослідження обмежити право вступати до університетів зіштовхнуться зі шквалом критики суспільства та представників євроспільноти.

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Читайте також: Автомат теж можна "прокачати": у Києві любителям автоперегонів вручили повістки

Експерти пояснили, що напередодні пропагандистські канали країн-окупантів поширили інформацію про те, що незабаром в Україні мають намір заборонити військовозобов'язаним розпочинати навчання в університетах "заради виконання мобілізаційного плану".

Фахівці обговорили статтю, в якій автор каже, що у суспільстві обговорюють заборону чоловікам вступати до навчальних закладів, оскільки раніше чимало військовозобов'язаних починали навчання заради права на відстрочку.

Водночас, зазначають вони, у публікації не йдеться про те, що влада України серйозно розглядає подібне питання.

"У статті є коментарі юристів, які однозначно стверджують: такий сценарій є малоймовірним. Адже це обмеження права на освіту, яке гарантується Конституцією України", - кажуть фахівці.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи можуть призвати з "білим квитком" та випустити за кордон.

  • Вас може зацікавити:

Вручення повісток військовозобов'язаним: чи можна відмовитися і чи мають право забрати вас силою

Час визначено законом: скільки може тривати відстрочка від призову

Виїзд чоловіків з України: які три документи потрібно показати на кордоні

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язок кожного українця - захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.