RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Літній блекаут: названо місяці, коли можливий дефіцит електроенергії

Влітку цього року, а саме у липні-серпні в українській енергосистемі може виникнути дефіцит електроенергії, через що наша країна буде змушена збільшити імпорт енергоносіїв.

Про це інформує Суспільне.

Як розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, під час "великої води", коли Укргідроенерго завдяки ГЕС мало змогу забезпечувати споживачів електрикою, АЕС не були виведені на ремонтні роботи. Й судячи з того, що вони зараз також не знаходяться на регламентних роботах, їх відправлять на ремонт влітку.

Читайте також: Підвищення тарифів на світло: скільки платять українці від реальної ціни і яка може бути

"А це означатиме, що літній пік споживання, який припадає на липень-серпень практично немає чим покривати. Тобто в нас буде відчутний дефіцит електроенергії, саме її генерації", — підкреслив Олександр Харченко.

Утім, покрити дефіцит буде можливо імпортом, хоча в такому випадку електрика для українців здорожчає.

Водночас, за його словами, попередні розрахунки показують, що й "імпортного світла" виявиться недостатньо, тому Україні доведеться запускати енергоблоки, які працюють виключно на "блакитному паливі".

"І тут вже постає інша серйозна проблема — накопичення газу на опалювальний сезон. Це складне питання, оскільки загальна оцінка додаткових обсягів газу для проходження літнього піка споживання становить близько 2 млрд кубометрів", — зазначив директор Центру досліджень енергетики, додавши, власного газу на ці потреби в країні точно не вистачить, тому його потрібно буде десь купувати та транспортувати в Україну.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ніколи не було і от знову: поради українцям як прожити влітку без світла

  • Вас може зацікавити:

Зростання тарифів на світло неминуче: які нові правила можуть запровадити

Якими хочуть зробити нові тарифи на світло: влада назвала цифри

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці