RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зростання тарифів на світло неминуче: які нові правила можуть запровадити

Для негайного підвищення тарифів на світло в Україні є три головні причини. Також розглядаються різні варіанти перегляду цих тарифів. Експерти передбачають, що вони підвищаться орієнтовно на 30-40%, тобто до 2,3-2,5 грн за кВт-год.

Про це повідомляє видання “Українська енергетика”.

Читайте також: Тарифи на світло для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

На даний момент в Україні діють найнижчі ціни за електроенергію у порівнянні з країнами Євросоюзу та іншими країнами Європи, у тому числі, Молдови та Грузії.

“Розумію зустрічне питання людей про те, що в нас і доходи значно менші. І вони абсолютно праві. Тому сьогодні не може йтися про вирівнювання з європейськими тарифами, але може йтися про те, аби “Енергоатом” не отримував збитки”, - зазначив представник парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Членкиня НКРЕКП Ольга Бабій виокремлює три основні причини для негайного підвищення тарифів на світло.

“Перша – вартість електричної енергії для побутових споживачів не змінювалась з 2017 року. Друга – за ці п’ять років відбулись інфляційні процеси. Третя – за період воєнного стану у нас зменшилось споживання електричної енергії і фактично зменшилось виробництво електроенергії “Енергоатомом”, - наголосила вона.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, у Міненерго, НКРЕКП і Мінсоцполітики працюють декілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифів. Зокрема, модифікацію чинної системи субсидій або різні тарифи, залежно від обсягів споживання електроенергії.

“Щодо можливих варіантів, то в уряді мають розглянути широкий спектр: від разового приведення цін до ринково обумовленого рівня (“шокова терапія”). Однак у разі такої “терапії” має бути відповідний захист вразливих категорій споживачів шляхом адресного субсидування. Також можливе багатоетапне підняття тарифів протягом певного тривалого періоду (наприклад, двох і більше років)”, - розповів експерт аналітичного центру DiXi Group Богдан Серебренніков.

Він додав, що також обговорюються варіанти диференціації ставок тарифу. Зокрема, залежно від місячного обсягу споживання, як розраховується зараз.

На думку Серебреннікова, можливо, варто спробувати застосувати два пороги споживання і відповідні три ставки тарифу. Але для найвищого порогу місячного споживання треба встановити ринково обумовлену ціну, аби населення розуміло реальну ціну електроенергії та більш ефективно стимулювати до енергоефективності та енергонезалежності: встановлення українцями локальних установок генерації світла, сонячних панелей тощо.

Аналітик прогнозує, що уряд, скоріш за все, запровадить м’який варіант поступового підняття тарифу разом зі захисними механізмами адресного характеру, або взагалі відкладе реформу до "кращих часів".

Серебренніков уточнив, що питання зміни тарифів є здебільшого питанням політичної волі українського уряду, а також далекоглядної енергетичної та економічної політики України.

“А от чи буде змінено механізм PSO – залежатиме від обраного урядом варіанту вирішення проблеми. Якщо залишиться “статус-кво”, то нинішній механізм PSO, ймовірно, не зміниться. Якщо ж будуть прийняті сміливі чи навіть обережні рішення у напрямі реформування ціноутворення на електроенергію для домогосподарств, то це позначиться на механізмі PSO й сприятиме створенню більш конкурентного та ліквідного ринку електроенергії”, - зазначив він.

Водночас голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заспокоїв громадян, що тарифи на світло не зростуть у чотири рази, до розрахункової вартості електроенергії.

"Передбачаю, що вони підвищаться приблизно на 30-40% – до 2,3-2,5 грн за кВт-год. Можливо, діятиме варіант градуйованого тарифу, залежно від обсягів споживання. Проте сам факт запровадження стимулюючих тарифів є вірним шляхом. Передбачаю, що вони підвищаться приблизно на 30-40% – до 2,3-2,5 грн за кВт-год", - заявив він.

Раніше ми давали корисні поради, як заощадити на комуналці в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Підвищення цін на електроенергію буде і скоро - Юрій Бойко

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці

Занадто "розумні": у будинках українців з'являться нові лічильники