RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніколи не було і от знову: поради українцям як прожити влітку без світла

Літні блекаути мають свої особливості

Літні блекаути мають свої особливості Фото: Pixabay

Осінньо-зимові блекаути сьогодні згадуються як кошмарний сон, але віялові відключення електроенергії можуть повернутися в Україну вже цього літа, - принаймні про таку ймовірність попереджає голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. "Апостроф" з'ясовував, наскільки можливі літні блекаути, у чому їхня принципова відмінність від зимових, і як мінімізувати їх можливі наслідки.

Блекаути, які восени минулого року та взимку нинішнього стали справжнім лихом для більшості українців, сьогодні здаються чимось екстраординарним, хоча з часу їх припинення минуло не так багато часу.

Нагадаємо, через масовані ворожі обстріли було пошкоджено багато об'єктів вітчизняної енергетичної інфраструктури, внаслідок чого з кінця жовтня електрику почали повсюдно відключати. Діяли як планові, і екстрені відключення. Світла могло не бути по чотири, шість, а то й десять годин поспіль. Траплялися випадки, коли люди в тому чи іншому місті чи районі сиділи без електрики цілу добу та більше. Але в середині лютого відключення стали траплятися все рідше і рідше, і до кінця зими взагалі припинилися (якщо не брати до уваги локальні аварії, які відбуваються і в мирний час).

Проте розслаблятися українцям не варто, оскільки блекаути можуть повернутися, причому раніше, ніж багато хто може подумати.

Читайте: Транспорт "зеленіє": як українців хочуть пересадити на електрокари

Днями голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що влітку 2023 року можуть відбуватися перебої в електропостачанні через дефіцит потужностей. Пов'язано це із серйозними пошкодженнями електростанцій, що збереглися після осінньо-зимових обстрілів.

Найгірший зі сценаріїв

Але наскільки реальним є сценарій літніх блекаутів, описаний главою "Укренерго"?

"Будь-який керівник великої компанії озвучує найбільш песимістичний із можливих сценаріїв, щоб потім продемонструвати, що його компанія зробила все можливе для того, щоб уникнути цього сценарію. Завжди краще, якщо трапляються приємні сюрпризи, ніж неприємні", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Іншими словами, віялові відключення наступного літа можливі, але не неминучі.

"Багато залежатиме від погоди, - пояснює Рябцев. - Якщо трапиться період аномальної спеки, коли буде увімкнено максимальну кількість систем кондиціювання, це дійсно може призвести до певного дефіциту енергії. Якщо погодні умови не будуть екстремальними, і не буде додаткових значних руйнувань енергетичної інфраструктури, то ймовірність виникнення дефіциту, що призведе до відключень енергії, буде невисокою".

З упевненістю говорити про те, наскільки ймовірними будуть відключення електроенергії наступного літа, говорити зараз вкрай складно, погоджується директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"З одного боку, в теплу погоду значно знижується споживання енергії. З іншого боку, влітку необхідно ставити на планові ремонти блоки атомних електростанцій для того, щоб підготувати їх до зимового сезону. Тому в червні "Енергоатом" вироблятиме приблизно вдвічі менше енергії, ніж у березні. А оскільки на частку АЕС припадає більше половини генерації енергії, це може призвести до певного дефіциту", - розповів експерт у розмові з виданням.

У той же час, у разі виникнення дефіциту енергії його можна буде покривати за рахунок імпорту з сусідніх європейських країн.

"Зараз ми можемо імпортувати більше 1 гігавата енергії, і цього достатньо для покриття можливого дефіциту, - каже Володимир Омельченко. - Якщо імпорт буде налагоджений на регулярній основі, то ймовірність відключень мінімальна. Якщо ж будуть якісь перебої, то можливо енергетикам доведеться в найбільш напружені години вдаватися до відключень. Однак вони навряд чи будуть масовими. Відключатися будуть лише певні регіони на кілька годин на добу".

До речі, саме імпорт електроенергії минулої зими багато в чому допоміг подолати дефіцит в енергосистемі та звести нанівець блекаути.

Імпорт електрики став можливим завдяки синхронізації української та європейської енергосистем, яка сталася у березні 2022 року. Синхронізація також дозволяє здійснювати і експорт української електроенергії до країн ЄС, який тривав до жовтневого ракетного обстрілу і відновився вже навесні цього року.

Генератор ще знадобиться

Українські енергетики вживають заходів, що спрямовані на те, щоб уникнути відключень світла. Зокрема, продовжується відновлення пошкоджених ракетними обстрілами об'єктів критичної інфраструктури. Причому, якщо взимку в основному на них проводилися косметичні ремонти з метою запустити їх у роботу якнайшвидше, то зараз здійснюються комплексніші заходи.

Також потрібно пам'ятати, що ворог може знову спробувати завдати суттєвої шкоди нашій енергосистемі. Останнім часом обстріл стали менш масованими, та й засоби ППО сьогодні працюють набагато ефективніше. Проте не можна виключати нових пошкоджень енергетичних об'єктів.

А тому навіть якщо електрику відключати не будуть, правильніше буде дотримуватись деяких загальних правил.

"Нам усім слід пам'ятати, що режим максимальної економії енергії ніхто не скасовував. І кожному слід подбати про зменшення споживання, а також про раціональніше використання енергії, - каже Геннадій Рябцев. - Зокрема, роботу найбільш потужних приладів по можливості краще переносити на нічні години або на середину дня, уникаючи їх включення в найбільш напружені ранкові або вечірні години".

Ці правила стануть ще актуальнішими, якщо відключень світла уникнути все ж таки не вдасться.

Слід зазначити, що літні блекаути мають низку відмінностей від зимових.

Одна з головних – тривалість світлового дня. Настання темряви вже о 16.00 у грудні на багатьох діяло більш гнітюче, ніж сам факт відсутності електрики. Очевидно, що нічого подібного влітку не буде, оскільки в цей час світло з раннього ранку до пізнього вечора – особливо у червні та липні.

Але є й зворотний бік медалі – навіть якщо не буде пекельної спеки, температура повітря все одно очікується досить високою. А це означає, що під загрозою опиниться вміст наших холодильників. І, якщо взимку під час тривалих блекаутів можна було виставити продукти, що швидко псуються, на балкон, то влітку така можливість цілком відсутня.

І це насправді є проблемою.

Що робити в цьому випадку? По-перше, якщо минулої осені або взимку ви купили електрогенератор, його знову можна буде пустити в діло.

Фото: rozetka.com.ua

Раніше в інтерв'ю "Апострофу" радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко висловив думку, що українцям не варто поспішати продавати генератори та інші енергогенеруючі та енергозберігаючі пристрої: "Війна далеко не закінчена, і зараз неможливо передбачити, які складності та руйнування на нас ще чекають. Енергетики, звичайно, будуть робити все можливе для того, щоб електрика була постійно, проте не можна виключати виникнення локальних проблем, які набагато легше буде пережити, маючи генератор".

Однак, можливо, хтось уже продав свій генератор, сподіваючись, що небезпека блекаутів минула, а в когось його взагалі не було.

Небагато лайфхаків на випадок блекауту

Але що робити, якщо ніяких енергогенеруючих агрегатів удома немає?

Найочевидніша відповідь – скоротити вміст холодильника (і, тим більше, морозилки) до мінімуму. На відміну від перших місяців війни зараз дефіциту продуктів у магазинах не спостерігається, а тому накопичення значних продовольчих запасів сьогодні не настільки актуальне, як тоді (зрозуміло, ситуація може змінитися, але 100%-ї впевненості не буває навіть у мирний час). Очевидно, що простіше зробити походи в супермаркет частішими, ніж викидати кілограми продуктів, що зіпсувалися.

Також варто перейти на приготування їжі на один - максимум два дні.

Але, якщо відключення почалися, а холодильник, як і раніше, сповнений, теж не потрібно опускати руки.

Почнемо з того, що дверцята холодильника та морозильної камери повинні по можливості залишатися закритими. У такому стані будь-який холодильник залишиться функціональним протягом чотирьох годин, а сучасні зможуть утримувати прийнятну температуру до 12 годин. Морозилка без підживлення електрикою протримається 24 години, а деякі навіть дві доби.

У продажу є спеціальні акумулятори холоду, які часто використовуються при тривалому перевезенні продуктів, що швидко псуються. Їх також можна покласти в холодильник (або навіть морозильник), і тоді він протримається без електропостачання довше.

Якщо таких акумуляторів немає, можна використовувати звичайні пластикові пляшки – їх потрібно наповнити водою та заморозити. Потім, коли відключиться світло, вони також продовжать час збереження прийнятної температури в холодильнику та у морозильній камері.

Додатково можна продовжити термін зберігання самих продуктів, що знаходяться в холодильнику. Зокрема, сирі м'ясо та рибу доцільно пересипати сіллю (перед приготуванням шматки м'яса та риби потрібно буде добре промити водою).

Сир рекомендується загортати в лляну тканину, просочену солоною водою, після чого перекласти у пергамент. А щоб не зіпсувалося молоко, його краще перекип'ятити, причому, додавши в нього трохи соди.

Що стосується овочів та фруктів, яких до літа ставатиме все більше, то найкраще їх зберігати в поліетиленовій або пластиковій упаковці. При цьому вони мають бути сухими. Тоді їхнє життя вдасться продовжити ще на кілька днів.

Напевно, у багатьох сім'ях з покоління в покоління передаються секрети про те, як зберегти свіжість тих чи інших продуктів якомога довше, так що не соромтеся запитувати своїх бабусь і дідусів. Ну і, звісно, на допомогу завжди прийде інтернет.

У будь-якому разі, головне правило ніхто не скасовував: попереджений – значить озброєний.

Читайте: Підвищення тарифів не уникнути: в Міненерго пояснили вимушений крок

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Новини партнерів