RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Був одержимий "теоріями змови" з’явилися нові дані про льотчика Джека Тейшейру, який злив секретні дані Пентагону

Льотчик Національної гвардії ВПС США Джек Тейшейра, який причетний до великого витоку секретних документів Пентагону, цікавився зброєю, теоріями змов і масовами розстрілами.

Про це пише The New York Times.

Читайте також: Говориться не лише про Україну: у мережу злили нову порцію секретних документів США

Повідомляється, що журналісти отримали понад 9500 повідомлень Тейшейри з Discord-сервера, де він спілкувався з іншими людьми. Він вірив, що США створюють в українських лабораторіях біологічну та хімічну зброю; причетні до створення Ісламської держави разом із Туреччиною та Ізраїлем заради дестабілізації на Близькому Сході; організовують масові розстріли за допомогою психічно хворих дітей.

У виданні припускають, що Тейшейра сприймав себе більш як автора інсайдерського інформ-бюлетеня для своїх друзів в інтернеті, ніж як агента-викривача державних таємниць США.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Джек Тейшейра публікував дані розвідки про накопичення російських сил на кордоні з Україною. У день вторгнення РФ 24 лютого 2022 року він опублікував дані щодо початку війни. Однак його звинуватили в тому, що інформація стара та її можна було знайти навіть у твіттері.

Отримавши схвалення від друзів, 27 лютого він розповів про висадку російського десанту під Маріуполем. Інформацію він отримав від "свого розвідника". Зі зростанням авторитетності серед друзів Тейшейра робив усе сміливіші дописи: детально розповідав про українські удари по складах ЗС РФ, висвітлював втрати сторін на війні, а також рішення Туреччини не надсилати Україні ЗРК С-400, які були закуплені в РФ.

Водночас Тейшейра усвідомлював, що може отримати серйозне покарання за свої дії. Бо в березні 2022 року в нього запитали, чи є документи секретними та чи може він їх видавати назагал. Льотчик заявив, що так.

"Якщо я захочу потрапити у вʼязницю до кінця свого життя, то так", - відповів тоді він.

Раніше ми писали про те, що Україна приховує деталі свого весняного контрнаступу.

Вас також може зацікавити:

Звідки взялися дані про 9 бригад: журналіст про інформацію з Пентагону

Це фейк: експерт висловився про витік даних із Пентагону

Глава Пентагону оцінив шанси ЗСУ на контрнаступ