RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

Окупанти заявили про скидання води з греблі Каховської ГЕС: загрожує серйозними наслідками для України

Окупаційна влада заявила, що розпочала нібито контрольоване скидання води з греблі Каховської ГЕС, для зниження її рівня, який різко піднявся. Експерти попереджають, що таке скидання води з Каховського водосховища загрожує серйозними наслідками для України.

Про відповідні наслідки для України пише "Еко.Район".

Читайте також: Росіяни показали момент підриву моста біля Каховської ГЕС: відео

З кінця вересня 2022 року у водосховищі падає рівень води внаслідок неконтрольованої роботи окупованих Каховської ГЕС, Північнокримського каналу і Каховського магістрального каналу. 7 травня колаборант Володимир Сальдо повідомив, що Каховська ГЕС розпочала скидання води, а ситуація нібито повністю контрольована.

Осушування водосховища загрожує залишити українців без доступу до питної води. Також є загроза у тому, що не залишиться достатньої кількості води у водосховищі для охолодження ядерних реакторів на захопленій окупантами ЗАЕС.

Крім того, це призведе до знищення рівня води у Північнокримському каналі і Каховському магістральному каналі, які служать джерелом для зрошення півдня України.

"Каховський магістральний канал навіть забезпечує водою Бердянськ, який розташований за сотню кілометрів на узбережжі Азовського моря. Там також використовують для водопостачання воду з Дніпра, яка надходить через систему каналів", - зазначив гідрогеолог, очільник ради Національного екологічного центру Руслан Гаврилюк.

Рекордне падіння рівня води загрожує населеним пунктам, що нижче Запоріжжя. Доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко зауважив, що Україна на межі соціально-гуманітарної катастрофи.

"Є всі шанси втратити Каховське водосховище. Ми на межі не просто екологічної, а соціально-гуманітарної катастрофи, бо через відсутність зрошення така кількість населення в сільській місцевості як зараз буде не потрібна. Також ризикують залишитися без питної води Мелітополь, Бердянськ та багато інших населених пунктів. А якщо впаде ще на півтора метри рівень води в водоймі-охолоджувачі Запорізької АЕС, то ця станція з часом взагалі не зможе працювати", - наголосив він.

За інформацією з відкритих джерел, у січні 2023 року рівень води на Каховській ГЕС був 15,08 м, хоча має бути 16 метрів. Через місяць рівень води впав на метр - до 14,6 м. Такого не було близько за 40 останніх років. У деяких місцях він знизився ще більше - на 4-6 метрів.

Нагадаємо, російські загарбники можуть підірвати дамбу Сватівського водосховища Луганської області. Це може суттєво сповільнити просування ЗСУ, а також значно нашкодити екології.

  • Вас також може зацікавити:

Начхати на санкції: що відомо про бізнес зрадника Сальдо в Британії

Через росіян сотні тисяч українців можуть залишитись без води: фото та відео

Окупанти влаштували екологічну катастрофу на Херсонщині: збитки становлять сотні млн грн