RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Небезпека для Європи в цілому: історик пояснив, що означає російське "Можем повторіть"

Російська пропаганда роками готувала росіян до війни святкуваннями 9 травня, який вони називають "Дєнь побєди" - нібито СРСР переміг не тільки всю нацистську Німеччину, а й всю Європу. РФ протиставляє себе всьому світу, звідси й пішло російське гасло "Можем повторіть". Тепер ця "скрєпа" становить небезпеку для всієї Європи.

Про це повідомив історик, автор YouTube-каналу "Історія без міфів" Владлен Мараєв в інтерв'ю "Апострофу".

Читайте також: Привітали "з вогником": в Росії до 9 травня партизани спалили бойовий літак Су-24. Відео

За його словами, до 1965 року 9 травня взагалі не святкували у СРСР, поки Леонід Брежнєв не зробив це святом. Сучасна путінська Росія зробила 9 травня майже головним святом країни, головною "скрєпою". Підтримувати такий образ активно допомагає російська пропаганда.

"Пропаганда масовими святкуваннями 9 травня постійно готувала російське суспільство до війни. Вони говорять про те, що СРСР нібито переміг не лише нацистську Німеччину, а всю Європу, оскільки тоді багато завойованих Гітлером країн були сателітами Німеччини. Росія протиставляє себе всьому світу, звідси й гасло "Можем повторіть". Але водночас російська пропаганда не говорить про те, що СРСР два роки був союзником нацистської Німеччини, що СРСР та Німеччина розділили Польщу. А ось ця їхня "скрєпа" тепер становить небезпеку не тільки для України, а й для Європи в цілому", - пояснив історик.

Наразі 9 травня у Росії більш нагадує "кривавий карнавал", зауважив Мараєв. Аби створити картинку масовості святкування, російська влада залучає самозванців з медалями, які не могли бути учасниками Другої світової війни за віком.

"Більшості тих людей, які воювали у Другій світовій, немає в живих. Останній призов був тоді людей 1927 року народження. Їх призвали небагато. Цим людям зараз уже було б по 96 років. Чи багато з них живі?", - зауважив він.

Водночас цих самозванців теж стає замало, тому почали з'являтися "ветерани" афганської та чеченської війни.

У свою чергу, Владлен Мараєв вважає, що Україна у майбутньому святкуватиме День перемоги над фашистською Росією.

"Я не знаю, що буде з Росією після Путіна і що вони святкуватимуть. Це мене, власне, не цікавить. Я впевнений, що ми святкуватимемо День перемоги над фашистською Росією і згадуватимемо цього дня загиблих за нашу свободу українців", - наголосив він.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": 9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

  • Вас також може зацікавити:

Українці з поляками влаштовували московитам "бавовну" ще 400 років тому - історик Владлен Мараєв

"Хіба це війна? Це геноцид": ветеран Другої світової в Києві на 9 травня розповів, що зробив би з Путіним. Фото і відео

В Бурятії під час покладання вінків на 9 травня пролунав вибух, є постраждалі: відео з місця "бавовни"