RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

"Залишайте російську в окопах": Ніцой викликала скандал, розкритикувавши пораненого бійця за мову

Після повномасштабного російського вторгнення мовні скандали в Україні розгортаються все частіше - нещодавно в бутіку на Київщині клієнтку відмовилися обслуговувати державною мовою, а тепер стало відомо про "виховання" відомою активісткою Ларисою Ніцой, пораненого бійця ЗСУ, який говорив російською.

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Так, волонтерка розповіла, як у відділення реабілітації поступив новий молодий боєць, який із фельдшером спілкувався, хоч і ввічливо, проте мовою окупанта. Коли солдат забув на дивані свій телефон, пані Лариса гукнула його, аби віддати. Військовий подякував їй, сказавши "спасибо", на що отримав відповідь від активістки: "Українці кажуть "дякую". От я вам вдячна за захист. А за мову орків - ні. Ви розмовляєте, як вони. Нащо вона Вам? Лишайте її в окопах. Говоріть, як українець".

Підписники у коментарях під дописом розділилися на два табори: одні вважають, що Лариса Ніцой вчинила правильно і війна в Україні продовжується в тому числі й за мову.

"Обожнюю Вас пані Ларисо Лариса Ніцой! Дякую Вам за дописи і Вашу позицію", - написала одна із підписниць. Інша її підтримала: "Дякую! Хтось має це казати. І не звертайте уваги на оркоязичних коментаторів. Це історичні любителі танців на граблях." Ще один чоловік подякував активістці, порівнявши Україну із Білоруссю: "Війна триватиме ще довго, якщо не зовнішня то внутрішня. Люди ще так нічого не зрозуміли. Якби наші предки не зберегли нам до сьогодні мову, нам би не було за що воювати - нації б не було. Подивіться на Білорусь поруч і жахнетеся".

Читайте також: "Іспити тільки російською": в Ірпені викладач ВНЗ потрапила у мовний скандал

При цьому інші коментатори вважають вчинок активістки огидним.

"Скільки фанатичних росіяно-подібних співвітчизників у нас, виявляється. Будете нав‘язувати українську - менше людей на неї перейде, а ще можливі демарші. Українську мову та культуру можливо розповсюдити лише позитивним прикладом та підкріпленням. Дякую Богу, що свого часу мені, дніпропетровчанину, попались круті викладачі у виші які прививали любов до українського, а не нудили моралізаторськими оповідями як ото автор цього допису. Негарна поведінка щодо військових!", - написав підписник.

Ще одна жінка підтримала молодого бійця.

"Ви пропустили головне за Вашою словесною мішурою- «молодесенький боєць»! Ця дитина бачила окопи, бачила смерть була поранена і заслуговує на те, аби самому вибирати якою мовою розмовляти! А Ви доросла тітка що може так собі нічогенько тримати гвинтівку,якщо вже аж така патріотка,не з окопу робите солдату свої дурнуваті зауваження про мову! Прийде час і ця дитина сама прийде до мови,якщо до окопу вже прийшов! Мовне дикунство по відношенню до наших воїнів обурює- не лізьте до них, вони виборюють свої , і до речі, і Ваші права кровʼю і своїм життям - облиште їх, права не маєте!", - написала вона.

На скандал відреагував також нардеп Борислав Береза. Він розповів про україномовного та російськомовного військових, які служили поряд і ніколи не порушували мовне питання в окопах, проте обидва загинули за Україну.

"Вони пожертвували своїми життями для захисту українців. І для захисту Лариси Ніцой, її чоловіка та її сина Ярослава теж. Ніхто з них не воює. Але замість поваги до всіх військових, пані Ніцой, в ім'я своєї політичної кар'єри, ділить військових на правильних та неправильних. Вона вимушена конкурувати з Фаріон за звання найбільшого борця за мову. Чи то борчині. Я не дивуюся. Мені гідко від цього. Як кажуть, можна вигнати комсомол з країни, але неможливо вигнати його з людини. Це той самий випадок", - прокоментував Береза.

Не залишився осторонь скандалу і відомий блогер, музикант і художник Богдан Процишин, написавши на своїй Facebook-сторінці лаконічне: "Армія! Мова! Дура!".

Раніше ми писали, що співзасновник Tabasco влип у мовний скандал і викликав хвилю гніву.

  • Вас може зацікавити

Скільки в Україні залишилося "ватників" після 24 лютого: соціолог назвав цифру

"Ми втомилися від війни": у Полтаві підлітки влипли у скандал через відпочинок під російську попсу

Схиляю голову: соліст гурту Scorpions захопився силою духу українців