RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Як Росія присвоїла собі перемогу у Другій світовій війні, "забувши" про подвиг мільйонів українців

Росія постійно намагається змінювати історичний наратив, привласнюючи собі перемогу у Другій світовій війні. Російський диктатор Володимир Путін постійно робить свій внесок у пропаганду "побєдобєсія", впиваючись словами про "військову славу Росії".

Про те, як РФ намагається вкрасти перемогу, написали у Тexty.org.ua.

Читайте також: У Росії скасовують паради до 9 травня: розвідка Британії назвала причину

У СРСР були переконані, що нацистів переміг "радянський народ", а особливої ролі росіян у перемозі не виставляли на показ. Можливо, тому, що, всупереч "дружбі народів" і висування напоказ інтернаціоналізму, неофіційно під словом "радянський" майже завжди мали на увазі "російський". А Путін взагалі у 2010 році заявив про те, що Росія перемогла б і без українців, оскільки "ми країна переможців". Фраза диктатора стала поворотним пунктом та початком нової ідеології "російського націоналізму". Він дуже оперативно еволюціонував у справжнісінький нацизм.

Що ж до Другої світової, то тут варто нагадати про те, що тоді своє життя віддав кожен п'ятий українець. Україна заплатила за перемогу над нацизмом найвищу ціну. Понад 6 млн людей воювали проти гітлерівського нацизму у лавах Червоної Армії.

Також українці перебували у складі американської та канадської армій, воювали у французькому русі спротиву. Тисячі жителів України служили у Польській армії генерала Владислава Андерса та брали участь у військових діях на боці британців у Єгипті, Лівії та Італії. Західні українці становили 2% складу польської дивізії імені Тадеуша Костюшка та 70% чехословацької бригади генерала Людвіга Свободи.

Крім того, у нашій країні війська чотирьох Українських фронтів із 1943 року провели військові операції, які називають зразком військового мистецтва.

Головними ударними силами фронтів були танкові армії. Успіх Віденської операції навесні 1945 року – це заслуга танкістів шостої гвардійської танкової армії генерал-полковника Андрія Кравченка.

Під час штурму Берліна найважливішу роль відіграли війська 1-го Українського фронту. Коли війська Жукова загальмували в боях неподалік Зеєловських висот, командувач 1-м Українським фронтом Маршал Радянського Союзу Іван Конєв повернув 3-ю та 4-ту гвардійські танкові армії, які й завдали удару з півдня.

Командувача 3-ї гвардійської танкової армії генерал-полковника Павла Семеновича Рибалка називають одним із найвидатніших командирів-танкістів.

Варто також згадати визначну подію весни 1945 року – зустріч військ союзників на річці Ельба поблизу Торгау. По обидва боки у зустрічі брали участь вихідці з України.

Йдеться про воїнів 7-ї роти 173-го гвардійського стрілецького полку 58-ї гвардійської дивізії на чолі з командиром роти гвардії старшим лейтенантом Григорієм Степановичем Голобородьком, які зустріли розвідників 273-го полку 69-ї піхотної дивізії.

Розвідгрупою командував лейтенант Альберт Коцебу, з яким перебували сержанти та солдати Джозеф Половський, Мюррей Шульман, Пітер Ситник, Ілайджа Семс, Чарльз Форестер.

Джозеф Половський народився в сім'ї емігрантів, що виїхали з Київської області, а Мюррей Шульман походив із сім'ї одеситів, які виїхали до США на початку минулого століття.

Старший лейтенант Григорій Голобородько народився у Полтавській області. На фронті з 1941 року на Ельбі вже командував ротою. Після штурму Берліна танкісти Рибалка та Лелюшенка 5 травня розпочали наступ на Прагу через Рудні гори. З боку Австрії йшла танкова армія Кравченка.

Першими до Праги увійшли танкісти 63-ї Челябінської танкової бригади. Танк за номером 1-24 лейтенанта Гончаренка був головним. Іван Гончаренко народився 1920 року в Сумській області.

Групою, яка підняла над Рейхстагом у Берліні Прапор Перемоги, командував українець Олексій Берест. Командир 756-го стрілецького полку, який штурмував Рейхстаг - Федір Зінченко, Герой Радянського Союзу - саме він став першим комендантом Рейхстагу.

Загальні демографічні втрати нашої країни — із убитими, жертвами концтаборів, депортованими та евакуйованими — становлять понад 14 млн осіб.

Це далеко не всі досягнення нашої країни. Бо коли "за поребриком" кажуть, що перемогли б і без українців, це безглузда та дурна брехня.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що Кремль може готувати провокації на 9 травня в Росії та Білорусі .

Вас також може зацікавити:

Росія стягує до Бахмута "вагнерівців": у Міноборони озвучили "святкові" плани окупантів

У ГУР заінтригували порадою для росіян на 9 травня: поряд із військовими злочинцями краще не перебувати

Країна колишнього СРСР заборонила День перемоги 9 травня: що відомо