RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

ДБР повідомило про підозру командиру морпіхів, який здав Росії сотні захисників Маріуполя

Працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді одному з керівників 501 Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цього батальйону опинились в полоні.

Про це повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань.

Читайте також: Колишнім "регіоналам" - зрадникам Царьову, Святашу та Маркову повідомили про підозру: зливали дані окупантам

Як повідомило ДБР, з кінця лютого 2022 року військові цього батальйону обороняли Маріуполь. У квітні того ж року російські пропагандисти поширили інформацію про те, що морпіхи 501-го батальйону нібито добровільно здалися в полон в оточеному місті. За даними слідства, начальник речової служби тилу 501-го батальйону зрадив присягу та перейшов на бік ворога.

"Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад", – зазначили в ДБР.

Як сказано в повідомленні, 277 військових батальйону отримали наказ на передислокацію, а насправді їх переправили на окуповану територію Донеччини. За даними ДБР, військових ввели в оману, тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон. Тому бюро закрило провадження щодо 277 солдатів батальйону за підозрою в дезертирстві. Це дозволить відновити виплати родичам полонених морпіхів.

Також слідчі встановили, що начальник речової служби після того, як перейшов на бік ворога, переїхав до рідного Бердянська на Запоріжжі, який також окупований. Звідти він продовжив закликати українських захисників переходити на бік Росії й за винагороду передавати дані про розміщення ЗСУ. ДБР встановило принаймні три факти такої агітації у квітні-червні 2022 року.

Начальнику речової служби тилу 501 ОБМП ВМС ЗСУ повідомлено про підозру у держаній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує довічне позбавлення волі.

За інформацією журналістів-розслідувачів, посаду начальника речової служби обіймав Костянтин Безсмертний. Також він нібито виконував обов’язки заступника командира батальйону з логістики, оскільки колишній заступник напередодні звільнився.

Як повідомляв "Апостроф", екс-міністр освіти України Дмитро Табачник, чиє майно раніше заблокувало СБУ, став радником гауляйтера Запорізької області Євгена Балицького.

Вас також може зацікавити:

Намагався віджати 8 гектарів землі в Києві: нардеп від ОПЗЖ отримав підозру

На кого Медведчук переписав свої активи в Україні: журналісти назвали прізвище

Не вказала майно в Росії: Королевській повідомили про підозру