RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Україна повернула додому ще 31 дитину: що їм довелося пережити у Росії

Із тимчасово окупованих територій України повернули двох дітей й 9-річна дівчинка та 16-річний хлопець перебувають в Україні зі своєю родиною, а у суботу, 8 квітня, на Батьківщину повертається 31 депортована росіянами дитина.

Про це повідомив виконавчий директор БО "Save Ukraine", колишній Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

За його словами, це вже була 5 рятувальна місія, яка була особлива через свою складністю.

"На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії", - розповів він, додавши, що через ці трагічні обставини в Україну повернули не 33 дитини, як планувалося спочатку, а 31.

Читайте: "Це будуть наші діти": як окупанти насправді "усиновлюють" українців

При цьому він уточнив, що країні потрібно тепер повернути тіло жінки, а також дітей, яких вона мала забрати.

Він зазначив, що батьків, які приїхали за дітьми до Росії, довго та багато разів допитувало ФСБ. "Тому не дивно, що серце бабусі спинилося", - констатував Кулеба.

За йог словами, коли батьки чи законні представники дітей приїхали у табір, у якому знаходилися діти, росіяни не дозволяли їм усім разом заходити до закладу, тримаючи їх за парканом та впускали по одній людині.

Росіян тиснули на батьків, щоб ті перед тим, як забрати дитину, на камеру подякували Росії за те, що вона начебто зберегла їхніх синів та дочок, зазначив виконавчий директор БО "Save Ukraine".

Він розповів, що за правилами росіяни повинні були ідентифікувати дітей, яких депортували, та передати списки Червоному Хресту, щоб Україна мала змогу відшукати їхніх батьків. Але усі діти розповідають, що ніхто жодним чином насправді не намагався знайти їхніх батьків.

"Ми шукали цих дітей, а це було дуже важко, бо є діти, де за 5 місяців було змінено 5 різних місць перебування - їх кидали з одного табору в інший. Є дуже багато свідчень того, що з цими дітьми там відбувалося", - розповів Микола Кулеба.


Один з хлопчиків, якого вдалося повернути додому 22 березня, розповів, що "дитячий табір" був огороджений колючим дротом, а замість підлоги в кімнатах був просто цемент. На ліжках не було свіжої постільної білизни, тому дітям доводилось спати, вкладаючись на свій верхній одяг. Адміністрація ж закладу заявляла, що постіль, як до речі і продукти, дітям нібито потрібно було брати з дому. У якості "розваг" дітям щовечора читали "лекції" про те, що українці – терористи, а президент Володимир Зеленський – наркозалежна людина. А за розмови українською мовою дітям погрожували закриттям у підвалі.

Ще один хлопець, якого вдалось повернути додому, розповів, що росіяни возили дітей у військовій вантажній машині як по Росії, так і тимчасово окупованих територіях. Їхню групу поселили у школі в Луганській області, де не було ні ліжок, ні подушок, тому спати доводилося лише на одному матраці, який лежав просто на підлозі. Дітей постійно залякували, що відправлять у психлікарню чи віддадуть у прийомні російські сім'ї.

Нагадаємо, що у тимчасово окупованому РФ українському Криму адміністрація дитячого табору відмовилася повернути 14-річну дитину додому до Херсона.

  • Вас може зацікавити:

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Є реальна перспектива: Зеленський про ордер МКС на арешт Путіна