RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Путін привітав армію РФ з "взяттям" Бахмуту: в ISW оцінили реальну ситуацію. Карта

У неділю, 21 травня, Міноборони РФ офіційно заявило, що російські бойовики нібито "взяли" місто Бахмут Донецької області. Російський диктатор Володимир Путін вже привітав ПВК "Вагнер" та ЗС РФ із цим. Водночас в ISW вказали, що ЗСУ все ще перебувають у Хромовому, Іванівському і ведуть бій з окупантами в Бахмуті та його околицях.

Про це йдеться у зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Бої за Бахмут не припиняються: ранкове зведення Генштабу про ситуацію на фронті

Так, власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його найманці "взяли" Бахмут, а пізніше це нібито підтвердили до Міноборони РФ.

"На Артемівському тактичному напрямку внаслідок наступальних дій штурмових загонів "Вагнер" за підтримки артилерії та авіації "Південного" угруповання військ завершено звільнення міста Артемівськ", - йдеться у повідомленні.

Потім у пресслужбі Кремля повідомили, що Путін нібито привітав "вагнерівців" і ЗС РФ зі "звільненням Артемівська" і що "всіх, хто відзначився в цій операції, представлять із держнагородами".

У свою чергу, аналітики ISW зазначили, що заява Пригожина про нібито "взяття" міста має суто символічний характер, оскільки останні кілька кварталів Бахмута не мають як тактичного, так і оперативного значення. Це не дає російській армії та "вагнерівцям" стратегічної переваги для продовження наступів або якоїсь особливо вигідної позиції, з якої можна захищатися від майбутніх контратак ЗСУ.

В Інституті підкреслили, що українські воїни продовжують "продавлювати" північний і південний фланги Бахмута, а також все ще знаходяться в Хромовому та Іванівському, а "захоплення" блоків, що залишилися, в місті не дозволить виснаженим "вагнерівцям" і ЗС РФ створити головний плацдарм для наступу. Водночас контратаки українських захисників на північ, захід і на південний захід від міста ускладнять усі подальші поступи загарбників за межі Бахмута в найближчому майбутньому.

Експерти вважають, що заява Пригожина вказує на те, що він не збирається продовжувати наступ на захід від Бахмута, як і провести успішно контрольований відхід із міста.

"Заява Пригожина про свій намір піти могла бути грубою спробою ввести українські сили в оману та змусити їх провести контратаку через місто Бахмут", - заявили аналітики ISW.

В Інституті додали, що українська артилерія все ще здатна вражати окупантів. Відхід у зіткненні з противником - складна операція, з якою "Вагнер" навряд чи впораються в п'ятиденний термін, встановлений Пригожиним.

Також аналітики назвали малоймовірною здатність російського військового командування зібрати достатньо сил для зміни найманців та утримання своїх флангів без передислокації ЗС РФ з інших районів за ці п'ять днів.

Нагадаємо, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. заявив, що ситуація в Бахмуті, який росіяни штурмують з липня 2022 року, наразі все більше нагадує Сталінградську битву.

Вас може зацікавити:

ПВК "Вагнер" близька до розгрому? У ЗСУ озвучили несподівану заяву

Окупанти просунулися у Мар'їнці: Маляр розповіла про ситуацію у місті

Ми заганяємо росіян у бахмутський капкан – воїн-штурмовик ЗСУ