RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Померла "королева рок-н-ролу" Тіна Тернер: чим прославилася співачка

У середу, 24 травня, у віці 83 роки померла відома співачка Тіна Тернер.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Співачка померла після тривалої хвороби у своєму будинку в швейцарському Кюснахті неподалік Цюриха.

Читайте: Тіна Тернер вперше заговорила про суїцид сина і назвала його причину

Анна Мей Буллок народилася 26 листопада 1939 року у штаті Теннессі й розпочинала кар'єру у церковних хорах.

Доленосною стала зустріч Анни в кінці 1950-х з лідером гурту Kings of Rhythm — блюзовим музикантом Айком Тернером. 1958 року вони оженилися й почали виступати як дует Ike & Tina Turner й стали дуже популярними.

В 1976 році Тіна Тернер втекла від Айка, бо той зловживав наркотиками та бив її. З цього моменту Тіна розпочала сольну кар'єру. Найбільшим хітом стала пісня Let's Stay Together, що вийшла 1983 року.

У 1984 році її сингл "What's Love Got to Do With It?" досяг першої сходинки в чарті Billboard Hot 100. У 1985 році Тіна Тернер двічі отримує премію Греммі, за сингли "One of the Living" та "It's Only Love", у дуеті з Браяном Адамсом. 16 січня 1988 року Тернер потрапила до Книги рекордів Гіннеса, виступивши перед найбільшою аудиторією — понад 184 тисяч осіб.

1991 року Айка і Тіну Тернер вписали до Зали слави рок-н-ролу. В 1993 році автобіографія Тіни лягла в основу фільму "What's Love Got to Do With It?".

За свій артистизм, темперамент і сценічну виразність нагороджена титулом "Королеви рок-н-ролу".

З 1994 року Тернер мешкала в Шато Алгонкен на березі Цюрихського озера в місті Кюснахт. У січні 2013 року Тіна подала заяву на швейцарське громадянство, у квітні вона склала обов'язковий іспит на знання німецької мови та історії Швейцарії. 22 квітня вона стала швейцарською громадянкою й отримала швейцарський паспорт, а також підписала відмову від американського громадянства в посольстві США в Берні 24 жовтня.

2013 року в Тіни Тернер стався інсульт, а 2016 року в неї діагностували рак кишківника. Навесні 2017 року виконавиці пересадили нирку. За рік артистка втратила сина, який скоїв самогубство. У грудні 2022 року помер її другий син Рональд.

2021 року співачка завершила кар'єру, протягом якої Тіна Тернер продала понад 100 мільйонів платівок, а на піку своєї кар'єри, у вісімдесятих, збирала стадіони в усьому світі.

Тіна Тернер – восьмикратна володарка премії "Греммі", а журнал Rolling Stone назвав зірку однією найвеличніших співачок сучасності.

Нагадаємо, раніше співачка розповіла про своє здоров'я після боротьби з раком.

Вас може зацікавити:

Помер Олександр Гетьманський – український актор боровся з тяжкою хворобою

Дива не сталося: український актор Євген Бубер пішов із життя після тяжкої хвороби

Актор "Термінатора" Ерл Боен помер у віці 81 рік