RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Ціни на цибулю знову побили рекорд: в чому причина і коли чекати зниження

В Україні продовжують зростати ціни на фрукти та овочі. Оптові ціни на один із самих популярних овочів, - цибулю, - в останні три тижні відновили своє зростання і досягли абсолютного історичного рекорду - 48 грн за кілограм.

Про це пише EastFruit.

Читайте також: Ціни по самі помідори: чи буде забезпечена Україна овочами

"Зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Імпорт із країн ЄС цибулі врожаю 2022 року пропонується за цінами $1,20-1,40/кг, і цього тижня ціни зросли. У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Приміром, цього тижня ціни в Польщі досягли $0,85-1,04/кг", – пояснює експерт незалежної аналітичної компанії АПК-Інформ Євген Кузін.

На його думку, зниження цін можна очікувати, коли на ринок масово зайде більш якісна рання цибуля. Поки ж рання цибуля з Єгипту та країн Центральної Азії недостатньо “одягнена”, що вважається ознакою недостатньої якості в Україні.

"Я очікую зниження оптових цін на цибулю приблизно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть прибирати ранню цибулю", – ділиться своїми прогнозами міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко.

Таким чином, на думку експертів, ще щонайменше три тижні українські споживачі будуть змушені нести рекордно високі витрати на закупівлю цибулі.

Нагадаємо, що головною причиною додаткових фінансових втрат українських споживачів стала Росія, яка, вторгнувшись у південні регіони країни, практично повністю знищила один із найбільших у Європі кластерів із вирощування, зберігання та доопрацювання цибулі.

Раніше ми писали про те, наскільки підвищаться ціни на огірки та помідори.

Вас може зацікавити:

Дорого багато: українців шокували цінами на полуницю та малину у супермаркетах, фотофакт

Посівний календар на червень 2023: найкращі дні для робіт в саду і на городі

Десять фруктів та овочів, які найдовше зберігаються в холодильнику