RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Трійця 2023: п'ять справ, які треба встигнути зробити до 4 червня

У неділю, 4 червня православні християни відзначатимуть одне з 12 найбільших православних свят - Трійцю, П'ятдесятницю або Зелену неділю.

Які існують народні прикмети, пов'язані із цим святом та що потрібно встигнути зробити, готуючись до нього, розповідає "Апостроф".

Так, напередодні свята необхідно навести лад у своєму будинку, адже це не лише забезпечить чистоту, а й виконає роль своєрідної медитації та створить атмосферу урочистості та передчуття особливого свята.

"Перед Трійцею дім та двір мають бути ідеально прибрані. Зустрічати свято у неприбраній хаті – погана прикмета. Гардини та рушники потрібно випрати завчасно", - кажуть у народі.

На свято Трійці традиційно прикрашають свої житла живими квітами, гілками дерев та травами. На підлогу кладуть лепеху, чебрець та полин. Однак гілки осики та верби використовувати не варто – заборона пов'язана з біблійним переказом, в якому Юда повісився на цьому дереві. А вербу уже використовували у Вербну неділю, тому її гілки більше не ламають. При цьому береза є основним символом Трійці та вважається уособленням сили Святого Духа. Вона часто використовується в прикрашанні та символізує особливу духовну силу та благословення.

Читайте також: Про допомогу і прощення гріхів: головні молитви, які читають на Трійцю

Також перед Трійцею необхідно закінчити усі посівні роботи, вважається, що тоді городники зберуть гарний урожай.

Напередодні Зелених свят рекомендується відвідати церкву та помолитися за померлих родичів. Також варто зайти на цвинтар, щоб вшанувати їх пам'ять у молитві. Дуже важливо навести лад на могилках та принести живі квіти аби виразити свою шану померлим.

На Трійцю можна приготувати урочисту вечерю, зокрема споконвіку готували кутю, пироги з сиром, подавали мед та інші солодощі. Згідно із прикметами, на стіл потрібно ставити щедре частування, тоді рік буде багатим. Також, на Трійцю пекли короваї, адже ця випічка вважається символом достатку та щастя. Ним у свято пригощали друзів, сусідів, родичів та просто перехожих.

Раніше ми публікували магічні ритуали на Трійцю, за допомогою яких можна привернути удачу і відвести біду.

  • Вас може зацікавити:

Хай світлий ангел від біди оберігає! Гарні вітальні листівки з Трійцею

Троїцька батьківська субота 3 червня: як пом'янути померлих

День Костянтина та Олени 3 червня: історія, головні традиції та заборони