RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

День Костянтина та Олени 3 червня: історія, головні традиції та заборони

Християни східного обряду 3 червня відзначають День святих рівноапостольних імператора Костянтина та матері його, цариці Олени.

"Апостроф" пише про історію цього свята, а також заборони та традиції.

Історія

Імператор Костянтин був сином цезаря Констанція Хлора (305-306), який правив Галлією та Британією. Римська імперія в ті часи була поділена на Західну та Східну, на чолі яких стояли два самостійні імператори, у яких були співправителі, і одним з яких був батько Костянтина.

Читайте також: ПЦУ перейшла на новий календар: коли відзначатимуть Великдень та Трійцю

Мати Костянтина, цариця Олена, була християнкою і сина вона виховувала у повазі до християнства. Його батько не переслідував християн, хоча на решті території Римської імперії вони тоді зазнавали гонінь.

Після смерті свого батька Костянтин був проголошений імператором і одним із перших його указів став дозвіл на вільне сповідання християнства.

У 313 році, ставши єдиним правителем Західної Римської імперії Костянтин видав Міланський едикт про віротерпимість, а в 323 році, коли став єдиним правителем Римської імперії, поширив його дію і на Східну частину.

Костянтин вважав, що об'єднати імперію може лише християнство і хотів знайти Животворячий хрест, на якому був розіп'ятий Ісус Христос. На прохання сина Олена разом із патріархом Єрусалимським Макарієм вирушила до Єрусалиму на пошуки хреста.

Частину знайденого хреста Олена залишила патріарху, частина взяла з собою і повернулася до Візантії. Де вона й померла 327 року.

У 325 році в місті Нікеї імператор скликав I Вселенський Собор, на якому було засуджено єресь. Також було складено Символ віри, до якого було внесено термін "Єдиносущний Батько", який закріпив у свідомості православних християн істину про Божественність Ісуса Христа, який прийняв людську природу для спокутування всього людського роду.

Наприкінці свого життя Костянтин хрестився. Помер він у день П'ятидесятниці 337 року і був похований у церкві Святих Апостолів.

Традиції

Цього дня сіяли льон та проводили обряди на його добрий врожай. Кожна жінка в селі віддавала сіяльникам по два запечені курячі яйця і ті насамперед приймалися за сніданок і додому повертали тільки шкаралупу.

За іншим звичаєм, сіяч повинен був запечені яйця підкинути якомога вище, щоб льон виріс високим.

Цього дня також приділяли увагу огіркам, примовляючи: "Олені - льон, Костянтину - огірки".

Заборони

Цього дня дівчата не заплітали свої коси. Вважалося, що весь день потрібно ходити з розпущеним волоссям, щоб воно росло довгим і красивим. Також не можна було конфліктувати, лаятись і пліткувати.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Рада церков України підтримала заборону УПЦ МП.

  • Вас може зацікавити:

Коли Трійця в 2023 році: традиції і обряди одного з найбільших свят християн

З Трійцею! Красиві листівки, вірші та привітання у прозі

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов