RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні посилять виїзд чоловікам за системою "Шлях": з чим це пов'язано

Державна прикордонна служба посилює контроль над виїздом військовозобов'язаних чоловіків за кордон через систему "Шлях", оскільки деякий відсоток осіб не повертається в Україну у визначений термін.

Про це інформує ДПСУ.

Зазначається, що порушники для перетину держрубежу використовують систему "Шлях" з метою подальшого неповернення на територію України.

Читайте: "Ніхто не покарає, немає такого закону": українець виїхав за 1500 євро як "волонтер"

Зокрема, 1,5% осіб, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень та виїжджали з України у січні-лютому цього року по цій системі, вчасно не повернулися в країну у визначений термін 60 діб, що встановлений правилами перетину кордону для такої категорії осіб.

Зазначений характер правопорушень спостерігається у перевізників майже зі всіх регіонів України, але найбільше їх у Тернопільській, Закарпатській, Івано-Франківській, Рівненській та Львівській областях.

При цьому більшість зловживань відмічаються з боку ФОПів, оскільки великі підприємства більше піклуються про свою репутацію. Натомість окремі підприємці за грошову винагороду, орієнтовно від 3 до 7 тис. доларів США, пропонують свої послуги із внесення даних про осіб до системи "Шлях".

В окремих випадках навіть створюється нове підприємство для здійснення протиправної діяльності.

З огляду на це, Держприкордонслужба посилила заходи, спрямовані на встановлення законних підстав для перетинання державного кордону особами, які внесені до системи "Шлях".

Як результат, більш як 4,3 тис. особам з початку року було відмовлено у виїзді за межі України, які слідували як водії суб’єктів господарювання. Також у поточному році прикордонне відомство України направило 100 листів-інформувань до Укртрансбезпеки щодо виявлених правопорушень ліцензіатами, які вносили до системи "Шлях" інформацію про водіїв, які виїхали за межі України та у визначені законодавством терміни, 60 діб, не повернулися в Україну.

Загалом від початку дії системи "Шлях" вже 38 ліцензіатам тимчасово припинено доступ до системи.

Також на цей час триває документування вказаної злочинної діяльності в рамках більш як 60 кримінальних проваджень за ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Окрім цього, про підозру у вчиненні злочину повідомлено 126 особам і засуджено 4 особи.

Читайте також матеріал "Апострофа" Повернення в Україну платне: що задумала влада з військово­зобов'язаними чоловіками, які виїхали за кордон

  • Вас може зацікавити:

Як покарають ухилянтів, які втекли за кордон: ДПСУ озвучила відповідь

Намагалися потрапити до Румунії: прикордонники затримали ухилянтів на Закарпатті

"Ухилянтів" ховали у вентиляції: в Україні накрили схему вивезення військовозобов'язаних за кордон