RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Як військовозобов'язаним легально виїхати за кордон: Веніславський озвучив механізм

В Україні на тлі воєнного стану та загальної мобілізації жодних змін у порядку перетину державного кордону військовозобов’язаними чоловіками немає. Надалі залишаються варіанти виїзду за кордон, визначені законодавством.

Про це розповів голова підкомітету з питань держбезпеки і оборони комітету ВРУ з питань нацбезпеки оборони Федір Веніславський під час телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Повістка – це ще не все: як оскаржити висновок ВЛК

За його словами, існують законні шляхи виїзду за кордон, зокрема, для чоловіків які підпадають під загальну мобілізацію.

Йдеться про різні обставини та підстави, які фіксуються в системі "Шлях".

"Це й особи, які мають броню від призову, і які мають на утриманні неповнолітніх дітей, інвалідів, і інші категорії осіб, наприклад, водії тощо", - зазначив він.

Веніславський зауважив, що жодних пом’якшень в питанні перетину держкордону на цей час для чоловіків немає.

"Що стосується тих законодавчих ініціатив, то вони напрацьовуються, говорити, що це вже доконаний факт, який найближчим часом стане законом, таких підстав також немає. Позиція дуже неоднозначна. Чи варто пом’якшувати можливість виїзду за кордон в умовах воєнного стану чоловікам? Я особисто прихильник того, що цього не потрібно робити", - повідомив він.

Посадовець також навів дані Держприкордонслужби, що з України щодня виїжджають у напрямку країн Європи близько 7-8 тисяч осіб. Велика частина повертається, однак є такі, які не повертаються.

"Але їх не дуже багато. Тому треба до цього питання підходити системно з точки зору забезпечення безпеки держави, з точки зору виконання мобілізаційних завдань, і з точки зору дотримання прав людини", - додав Веніславський.

У березні ДПСУ повідомляла, що за час війни затримала 11 тисяч порушників перетину кордону.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, в Україні пропонують встановити право на демобілізацію після 18 місяців військової служби.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можна оголосити призовника у розшук: роз'яснення юриста

Отримав повістку і що далі? Як працюють центри мобілізації

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних