RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Майже 9 млн не повернулися: на скільки в Україні скоротилося населення - інфографіка

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, станом на травень 2023 року, близько 8,6 мільйона українців не повернулися на батьківщину, водночас постійне населення, за оцінками експертів, становить 29 мільйонів людей.

Про це йдеться у доповіді Українського інституту майбутнього.

Читайте також: Удари на виснаження: Київ і Москва готуються до вирішальних битв

"З них працюють лише 9,1-9,5 мільйона українців, а якщо відняти бюджетників, залишається близько 6-7 мільйонів людей. Вони і є та "упряжка", яка везе на собі решту 22-23 мільйонів українців, у т.ч. ч. пенсіонерів, дітей, учнів, безробітних, утриманців, тих самих працівників бюджетної сфери”, - йдеться у документі.

Зазначається, що при цьому, коефіцієнт фертильності українок уже впав нижче 1, водночас, для зростання чисельності населення має бути більше 2-2,5. Це означає, що в перспективі кількох років, якщо нічого не змінювати, пенсіонерів в Україні буде вдвічі більше, ніж громадян, які працюють.

"Саме тому питання демографії має бути озвучене президентом України, як пріоритетне на сьогоднішній день і яке потребує невідкладних заходів", - підкреслили експерти.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, за даними Кабміну на кінець 2022 року, населення України становило 34,5 мільйона осіб, без урахування населення на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Вас також може зацікавити:

Діти мріють повернутися додому: рік війни українців у сусідній Польщі

Торкнеться мільйонів: влада вирішила блокувати рахунки українців

Україні загрожує демографічна катастрофа: соціолог дала прогноз