RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Удари на виснаження: Київ та Москва готуються до вирішальних битв

Російське командування продовжує програвати технологічну війну

Російське командування продовжує програвати технологічну війну Фото:

У ніч на середу, 31 травня, дрони атакували Афіпський нафтопереробний завод у Сіверському районі Краснодарського краю. Так, близько 3 години ночі на виробництві в результаті удару БПЛА спалахнула одна з установок з перегонки мазуту. Потужний вибух чули за кілька кілометрів, а завод огорнуло полум'ям та димом. Поки що немає публічного зв'язку зазначеного інциденту з діями ЗСУ, але за останні тижні це чергова нафтобаза росіян, на якій розцвіла "бавовна". Чому удари по російських військових об'єктах на окупованій території і в самій РФ, по транспортним, логістичним вузлам та нафтобазам є підготовкою ґрунту для вирішальної битви, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Владислава Селезньова, спеціально для "Апострофа".

На сьогодні відомо, що деякі невідомі сили дісталися до НПЗ, що знаходиться за 15 кілометрів від Краснодара. Губернатор регіону Веніамін Кондратьєв підтвердив спалах, пізніше повідомивши, що пожежу на НПЗ повністю ліквідовано. За попередніми даними, озвученою російською владою постраждалих не було.

Деякі вже проводять паралелі між недавніми атаками дронів на Рубльовку та ударами ЗСУ по військових об'єктах окупантів на території України, а також по об'єктах на території РФ, яких ми можемо дістати.

Такі порівняння некоректні через кілька причин.

Читайте: У перший день літа Росія вдарила по Києву – серед жертв є діти: фото та всі подробиці

Нещодавні удари БПЛА по Рубльовці, військова цінність яких невелика, могли організувати російська влада з метою мобілізації населення для підтримки режиму Володимира Путіна, щоб росіяни були більш мотивовані йти на "спецоперації" і гинути в Україні. Крім цього, немає жодних доказів, що свідчать про причетність Києва до цих атак. До того ж використання таких БПЛА для ударів по цивільних об'єктах не становить військової цінності.

Наші західні партнери проти застосування зброї країн НАТО на території РФ, але вони не заперечують використання українського озброєння. Тому нам вигідніше попрямувати на значні військові об'єкти, а не атакувати будинки, садиби та резиденції кремлівських еліт.

З точки зору інтересів України, удари дронами по домівках московської "знаті" – безглузда витрата ресурсів. Зазначений пункт має для нас важливе значення. Війна, яку ми ведемо, заснована на факторі ресурсів та технологічної переваги.

І Київ, і Москва зараз роблять усе. щоб підготувати поле для вирішальних битв. Тільки якщо росіяни відчайдушно полюють на наші ЗРК Patriot, то в нас інтерес іншого роду.

Є приклади більш ефективного застосування БПЛА або ракетних систем, що б'ють на відстані 200-300 км.

Варто нагадати, що на початку травня "бавовна" траплялася на території Брянської області РФ, під час якої якийсь невідомий безпілотник частково або повністю знищив російський АН-124. Після того, як російські окупанти знищили нашу "Мрію", АН-124 є найбільшим у світі вантажним літаком. Повна чи часткова руйнація російського літака – прямі збитки для російського командування та підрив їх логістичних можливостей.

Російський АН-124 розташовувався на території аеродрому, з якого росіяни запускають свої "мопеди". Вибухів на цьому аеродромі було кілька. Імовірно, поблизу ангарів, у яких росіяни зберігають "шахеди", що також важливо для нас. В ідеалі, якщо "мопеди" були знищені разом із "фахівцями", які готували їх до запуску.

До цього був ще один важливий для нас епізод, коли 29 квітня у Козачій бухті окупованого Севастополя після ударів невідомих безпілотників спалахнула нафтобаза, яка постачає паливом окупаційний флот.

Слідом ударили БПЛА по нафтобазі на Тамані поблизу переправи у бік окупованого Криму. Нинішній інцидент у Сіверському районі Краснодарського краю – продовження вказаної "історії".

Росіяни на фоні "бавовни" на нафтобазах змушені були також перейти на режим економії палива, що сковувало їхні технічні можливості, в тому числі з використання авіації.

Окупантам доводиться постійно перекидати відносно невеликими партіями паливо між базами, які не постраждали від ударів, а також переводити бази ще далі від фронту. Останнє ще більше ускладнить їм військову логістику, оскільки російські інтенданти не зможуть оперативно реагувати на запит контингенту, який безпосередньо штурмує позиції ЗСУ.

Зверніть увагу, що нафтобазами справа не обмежується. Паралельно на території окупованих районів Херсонської, Запорізької областей та Криму продовжує діяти рух опору. Основна мета – логістика окупантів, їх ресурсні та транспортні можливості.

Певні невідомі особи 18 травня поблизу Сімферополя підірвали залізницю поблизу станції "Чистеньке", пустивши під укіс залізничний потяг із зерном.

За інформацією окупаційної "влади", вибух пошкодив приблизно 150 метрів залізничної колії, внаслідок чого 11 вагонів зійшли з рейок. Вибух був такої сили, що зруйнував повністю один із вагонів.

Так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов, побоюючись паніки, запевняв, що ситуація під контролем і рух залізницею буде оперативно відновлена, але окупанти всерйоз сполошилися. Виявилося, що хтось може пробратися з такою кількістю вибухівки впритул до найбільших міст Криму.

Окупанти нервують, тому що вибухи на нафтобазах, військових аеродромах і залізничних коліях, якими перевозять військову техніку, військовий контингент і БК є системною роботою зі знищення військового потенціалу росіян у Криму, інших окупованих територіях і в самій РФ.

Читайте: З доставкою додому: що показала атака дронів на Москву

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів