RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Вагнерівці" вбили 49 українських військових: сьогодні річниця катастрофи Іл-76 на Луганщині

Сьогодні в Україні восьма річниця трагічної дати: 14 червня 2014 року, під час війни на сході України, було збито український Іл-76 неподалік Луганська, на борту якого було 49 військових, усі вони загинули. Загибель військових стала найбільшою втратою України з початку АТО і найбільшою на той час одночасною втратою ЗСУ за увесь період незалежності.

Про трагедію розповідає "Апостроф".

Читайте також: Ворог втратив за добу майже чотири роти: на півдні ЗСУ провели рекордну "демілітаризацію"

Літак Іл-76, 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил ЗСУ летів у складі з трьох літаків до аеропорту "Луганськ". Під час посадки його збили з ПЗРК "Ігла". Літак упав приблизно за 7 кілометрів від аеропорту.

На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу.

Близько 6:15 до місця падіння літака прибула пошукова група українських бійців. Проте далеко не всі тіла вдалося забрати — доступ до деяких був унеможливлений через завали. Прокуратура України того ж дня кваліфікувала подію як теракт.

Однією із версій знищення в Луганську літака є зрада з боку диспетчерів польоту. Вони могли сприяти витоку інформації про переміщення літака.

За даними спецслужб, виконавці вбивства українських воїнів - Дмитро Уткін, Андрій Гуральов та Андрій Лебедєв, які після повернення в Росію були відзначені Путіним офіційними державними нагородами "Орденами Мужності". В той же час існує версія, що виконавцями були найманці з диверсійної групи ПВК "Вагнер".

Вас також може зацікавити:

Скільки населених пунктів звільнили ЗСУ за тиждень: у Міноборони озвучили цифру

Окупанти злякані й розгублені: доброволець розповів про хід контрнаступу ЗСУ

Окупанти перейшли до активної оборони на Запоріжжі