RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Мобілізація по-прикарпатськи: юрист проаналізував скандальний наказ воєнкома

На Івано-Франківщині, де зобов'язали усі медичні заклади тимчасово припинити планові шпиталізації військовозобов'язаних без згоди від територіальних центрів комплектування, "прославилися" і іншим наказом.

Про те, чи має право місцевий керівник організовувати збір всіх військовозобов’язаний, розповів юрист Ростислав Кравець у своєму YouTube-каналі.

Читайте також: У Рівному повістку вручили 8-річному хлопчику: у ТЦК пояснили, як таке сталося

Йдеться про наказ начальника Івано-Франківського міського ТЦК Романа Плитуса про необхідність усім військовозобов’язаним прибути в міський військкомат у 10-денний термін.

При собі, згідно з документом, військовозобов’язані повинні були мати військовий квиток, паспорт, медичні книжки та документи, що надають право на відстрочку.

"Будемо відвертими, цей документ не є повісткою. Я, звичайно, закликаю всіх виконати свій громадський обов'язок і прийти. Правда, не знаю, як навіть, наприклад, 50 тисяч осіб за 10 днів вони зможуть опрацювати, перевірити, провести ВЛК", - прокоментував Кравець.

Тож адвокат заявив, що не бачить будь-яких підстав для притягнення до відповідальності військовозобов'язаних у разі, якщо вони за якимись причинами не з'являться до територіального центру комплектування.

Додамо, що представники ТЦК Івано-Франківська пояснили цей наказ й наголосили, що такий документ видається щоразу, як продовжується дія воєнного стану та мобілізації.

Також ми розповідали про процес бронювання працівників підприємств від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація в Україні: чи потрібно обмежено придатним проходити ВВК і коли з'явитися у військкомат

За сімейним станом і не тільки: повний список, кому цим літом можна виїжджати за кордон

Літня мобілізація: як мають бути заповнені повістки і які є види

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.