RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

За сімейним становищем і не тільки: повний список, кому цього літа можна виїжджати за кордон

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації, через що переважна більшість військовозобов'язаних чоловіків, за деякими винятками, не зможе виїхати за кордон.

"Апостроф" пише, яким категоріям українців у червні 2023 року пощастить все ж таки потрапити за межі країни.

Читайте: В Україні змінили виїзд за кордон дітей: які потрібно подати документи

Сімейне становище

Батько, опікун або усиновлювач:

за наявності трьох дітей; дітей віком до 18 років з інвалідністю;

одинокий батько, який самостійно виховує дитину до 18 років;

опікуни/усиновлювачі неповнолітніх дітей-сиріт з інвалідністю;

опікуни осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними, які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності рішення про призначення опікуна над такою особою, а у разі, коли опікуна такій особі не призначено, ― один з повнолітніх членів сім'ї першого чи другого ступеня споріднення;

за наявності повнолітніх дітей з інвалідністю І чи ІІ групи;

особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України.

Чоловік може виїжджати, якщо його родичі чи рідні дружини потребують постійного догляду, і вони разом проживають і чоловік забезпечує цього члена сім'ї. Також, якщо один із батьків або дружина є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.

Стан здоров’я

особи з інвалідністю І-ІІІ групи,

особи з інвалідністю або інші особи, які потребують постійного догляду, які проживають (перебувають) у закладах/установах незалежно від форми власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги із стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання;

особи зі складових сил оборони та сил безпеки, постраждалі у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України,

особи, які за станом здоров’я отримали відстрочку від мобілізації або зняті чи виключені з військового обліку за рішенням ВЛК через тимчасову непридатність до служби строком до 6 місяців.

Професія

працівники закладу догляду, які перебувають на військовому обліку, з розрахунку одна особа на 25 осіб з інвалідністю та інших осіб, які потребують постійного догляду;

спортсмени та тренери для участі в офіційних змаганнях і тренувальних зборах;

члени екіпажів кораблів, якщо вони прямують до роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання;

діячі культури для благодійного збору коштів і представлення країни на міжнародній арені;

працівники залізничного транспорту;

авіаційний персонал ― у відрядження чи на навчання;

водії-волонтери, які перевозять вантажі для ЗСУ, медичні вантажі чи гуманітарну допомогу;

водії транспортних засобів суб'єктів господарювання, які мають ліцензію на міжнародні перевезення вантажів і пасажирів.

Читайте: В Україні посилять виїзд чоловікам за системою "Шлях": з чим це пов'язано

Варто зазначити, що були змінені умови для виїзду за кордон для діячів культури. Щоб отримати дозвіл, необхідно давати докладну інформацію та контакти про місце проведення концерту на підтримку України та звітувати про результати по закінченні.

Також слід врахувати, що остаточне рішення про дозвіл на виїзд за межі країни приймають прикордонники підрозділу, який перевіряє документи громадянина.

За інформацією ДПСУ, минулої доби з України вибули 45 тисяч осіб - 30 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови. Натомість до України за минулу добу прослідували 38 тисяч осіб, 35 тисяч з них – громадяни України.

За спробу незаконного перетину державного кордону України затримано 12 осіб – 4 з них намагалися незаконно перетнути кордон у пунктах пропуску, ще 8 осіб – поза визначеними пунктами перетину.

На виїзд з країни не пропущено 3-х громадян України призовного віку, оскільки прикордонники виявили ознаки підробки їхніх документів, які надають право на перетин кордону.

Читайте також матеріал "Апострофа" Повернення в Україну платне: що задумала влада з військовозобов'язаними чоловіками, які виїхали за кордон

Вас може зацікавити:

Торгівля дозволами на виїзд з України: скільки це зараз коштує

Без них не випустять: які документи потрібні для виїзду за кордон на автомобілі

Вручення повісток військовозобов'язаним: чи можна відмовитися і чи мають право забрати вас силою