RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Мобілізація в Україні: чи потрібно обмежено придатним проходити ВЛК і коли з'явитися до військкомату

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні продовжується загальна мобілізація, однак деякі чоловіки можуть бути непридатними або обмежено придатними до військової служби.

Чи потрібно у такому випадку проходити ВЛК та коли приходити до військкомату після вручення повістки, розповідає "Апостроф".

Зазначається, що згідно із законом, є три категорії непридатності до військової служби, серед яких:

  • Обмежено придатний.
  • Непридатний до військової служби у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час.
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Варто наголосити, що результат медичного огляду військово-лікарняної комісії (ВЛК) є дійсним протягом 12 місяців. В умовах воєнного стану, навіть ті особи, які недавно успішно пройшли планову медичну комісію, зобов'язані знову пройти медичний огляд. Це пояснюється тим, що навіть протягом незначного періоду можуть змінитися обставини, і особа, яка раніше вважалася придатною, може мати нові причини для відстрочки або непридатності до військової служби. Зворотна ситуація також можлива, коли особа, яка пройшла огляд раніше і визнавалася непридатною, після перевірки стає придатною для військової служби.

Читайте також: "Білий квиток" не допоможе: кого з чоловіків можуть мобілізувати у червні

Після вручення повістки військовозобов'язаний має з'явитися у військкомат у ту дату, яка там вказана. У разі невиконання цього зобов'язання порушнику може загрожувати адміністративна або кримінальна відповідальність. При цьому, наразі жодного офіційного документа, що встановлював би конкретний мінімальний термін, протягом якого військовозобов'язаний має прийти до ТЦК, немає.

Проте існують серйозні причини, коли військовозобов'язаний може не прийти вчасно до військкомату:

  • Смерть близького родича, такого як батьки, дружина, діти, рідні брат або сестра, дід або баба, яка сталася пізніше ніж за сім днів до дати початку зборів.
  • Хвороба або необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною або батьками, а також за дружиною чи чоловіком, які проживають разом з військовозобов'язаним, у разі неможливості догляду за хворим іншим близьким родичам.
  • Розпочате кримінальне провадження, адміністративне стягнення або кримінальне покарання, що застосовується до військовозобов'язаного або резервіста, що робить неможливим його прибуття.
  • Надзвичайна ситуація, яка виникла під час призову на збори і стала перешкодою своєчасному прибуттю.
  • Проведення іспитів у вищому навчальному закладі.

Ці причини дозволяють військовозобов'язаному затриматися з прибуттям до військкомату без негативних наслідків у випадку, коли вони достатньо обґрунтовані та підтверджені.

Раніше українські юристи розповіли, що робити, якщо викликали у військкомат у день вручення повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Чи можна вручати повістки обмежено придатним: коментар юриста

У якому разі можна оскаржити повістку, вручену на блокпосту: пояснення юристів

Торгував "білими квитками" для військовозобов'язаних: у Києві затримано чергового зловмисника

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.