RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скільки молодих людей хоче жити в Україні: з’явилися вражаючі результати опитування

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців підрахувало, що в Європі зареєструвалися понад 5 мільйонів українських біженців, які набули статусу тимчасового захисту, але ддебільшого молоді українці хочуть жити в Україні.

Про це свідчать результати онлайн-опитування U-Report у партнерстві з "Вокс Україна".

Згідно з результатами опитування, у якому взяли участь понад 6 тисяч осіб, понад дві третини опитаних не планують виїжджати за кордон.

Читайте: Скільки українських біженців готові залишитися в ЄС чи повернутися додому

Але є нюанс: чим молодші респонденти, тим частіше вони говорили, що хочуть покинути країну. Якщо серед українців віком 35+ однозначну відповідь "ні, не планую виїжджати" дали понад 80%, а серед молоді віком 25-34 роки – три чверті, то серед школярів до 18 років їх трохи більше половини.

Решта – планують виїхати за кордон на навчання, роботу, постійне місце проживання або обмірковують інші варіанти.

А що у регіонах?

Якщо окремо подивитися статистику в кожному регіоні, то вона така ж, як і в цілому: близько двох третин опитаних планують залишитися в країні навіть у прифронтових областях та в столиці, яку Росія регулярно атакує ракетами та безпілотниками.

Що стосується тих, хто планує виїхати. На Заході та в Центрі України трохи переважає частка тих, хто хоче виїхати для тимчасової роботи. А в Києві, на Півдні, Сході та Півночі частіше говорили про постійне проживання за кордоном.

Які країни обирають?

Європа є основним напрямком для міграції. Сюди планує виїхати від 69% опитаних у Центрі до 75% – на Заході. Це пов’язано із територіальною близькістю, безвізом та програмами підтримки українських мігрантів і біженців, тоді як маршрут на Схід для заробітчан втратив привабливість. Крім того, країни Європи є транзитним хабом для подальшої міграції світом.

Друге місце серед бажаних напрямків посідає Північна Америка, її обрали близько третини. Третє місце – країни Азії, окрім пострадянського регіону. Азію обрали від 5% опитаних у Центрі до 11% – на Сході.

Найменше респондентів хочуть виїхати до пострадянських країн: від 1% опитаних на Півдні до 3,6% – на Сході. Можна припустити, що це пов’язано із родинними та економічними зв’язками і, можливо, впливом російської пропаганди, адже опитування, проведене наприкінці 2021 року, показало, що 67% людей на Сході мають родичів в Росії.

Нагадаємо, що під час дії воєнного стану з України можуть не випускати юнаків, які досягли 17-річного віку.

Вас може зацікавити:

Чехія скоротить фінансову підтримку українців: що зміниться з 1 липня

Майже 9 млн не повернулися: на скільки в Україні скоротилося населення - інфографіка

Легальне перебування українців в Польщі: які важливі нюанси треба знати біженцям