RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Росія викрала понад тисячу українських дітей: до яких регіонів вони потрапили

Після початку повномасштабного вторгнення Росія вивезла з України, тільки за офіційною інформацією, 1184 дитини. Частину цих дітей віддали під опіку в російські сім'ї.

Тему досліджувало видання "Важливі історії".

Читайте також: Ще на крок ближче до Гааги: Путін цинічно визнав депортацію дітей до Росії, відео

Наприкінці 2022 року уповноважена з прав дитини країни-окупанта Марія Львова-Бєлова заявила, що у сім'ї було влаштовано 380 дітей, вивезених із територій України. Видання виявило, що переданих у сім'ї дітей може бути як мінімум утричі більше: це випливає зі звіту про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік: у документі йдеться, що під попередню опіку було передано 1184 дитини, які прибули "без законних представників з територій Донбасу та України".

За інформацією видання, найбільше дітей – 47 осіб – перебувають у Новосибірській області. Як мінімум 30 дітей опинилися в сім'ях Московської області, 25 - у Калузькій, 24 - у Нижегородській. Ще 21 вивезена дитина живе у родинах Ямало-Ненецького автономного округу, 20 – у Ленінградській області. В решту регіонів вивезли менше 20 дітей. Чотири суб'єкти (Пензенська, Ростовська, Костромська та Новгородська області) згадувалися в новинах як регіони, куди вирушили депортовані діти, але скільки в результаті туди приїхало дітей – невідомо.

"Ймовірно, всіх цих дітей віддали до російських родин з квітня по жовтень 2022 року. З листопада новини про масовий устрій депортованих дітей під опіку перестали з'являтися, у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової. Вони підозрюються у скоєнні незаконної депортації та переміщення дітей із тимчасово окупованих районів України до Російської Федерації, які відбувалися, як мінімум, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Вас може зацікавити:

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Є реальна перспектива: Зеленський про ордер МКС на арешт Путіна