RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Скандал на Хмельниччині: чи мають право представники ТЦК заходити до житла з повістками

Представники ТЦК не мають права самовільно заходити до приватних помешкань для вручення повісток. Власник житла може написати заяву до поліції про незаконне проникнення.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: представники ТЦК почали працювати за новими правилами

За його словами, дозвіл на вхід до житла людини може дати лише суд, в інших випадках, якщо не йдеться про виклик правоохоронних органів чи загрозу життю людини, закон трактує це як перевищення влади та службових повноважень.

Адвокат додав, що у співробітників правоохоронних органів у низці випадків є право заходити до помешкання без судового рішення. Вони можуть це зробити, якщо прибули за викликом або якщо життю людини у будинку щось загрожує.

"Але це стосується правоохоронців, а не представників військкомату. Тобто має місце перевищення влади та службових повноважень. Власник житла може звернутися до правоохоронних органів із заявою", – зазначив Кравець.

Раніше співробітники одного з ТЦК Хмельницької області потрапили до скандалу після того, як увірвалися до приватного будинку. Скандал відбувся у місті Деражня Хмельницької області. Співробітники ТЦК, незважаючи на заборону власника, увірвалися до приватного будинку та погрожували чоловікові зламати ногу.

В Україні дев'ятий рік триває жорстока війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов'язаного на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Адже якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні можуть розширити мобілізацію та призвати студентів.

Вас може зацікавити:

Повістка "перетворюється" на смс: військкомати використовують нову хитрість при мобілізації

Чи можна вручати повістки обмежено придатним: коментар юриста

Придатний, але любить поспати: в Україні засудили "креативного" ухилянта