RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

ЗСУ змінили стратегію контрнаступу: звіт і свіжі карти боїв від ISW

Станом на 16 липня, 508-му добу повномасштабного російського вторгнення, ЗСУ скоригували свою стратегію контрнаступу для мінімізації втрат та продовження нанесення ударів по російських окупантах. Українські захисники просунулися поблизу Андріївки та перетнули Канал Сіверський Донець-Донбас.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: В Севастополь підвезли "бавовну": окупанти похизувалися ППО, але зупинили рух судів, відео

"NYT повідомила, що офіційні особи заявили, що рівень втрат знизився до 10% протягом наступних тижнів завдяки зміні української стратегії. Українські військові змінили тактику, зосередившись на виснаженні російських сил артилерією і ракетами дальнього радіусу дії замість широкомасштабних штурмів. Це відповідає заяві українського головнокомандувача генерала Валерія Залужного від 14 липня про те, що посилення українського непрямого вогню може як притиснути російські сили, так і звести до мінімуму українські втрати", - пишуть аналітики ISW.

В Інституті припускають, що ЗСУ вдосконалювали стратегію контрнаступу декілька тижнів.

"Більш масштабні наслідки цих коригувань тільки зараз стають зрозумілими для деяких спостерігачів. Україна, ймовірно, продовжуватиме коригувати свою стратегію та її реалізацію протягом усього контрнаступу, щоб сприяти подальшому прогресу", – зазначається у повідомленні.

Харківська та Луганська області

На розміщених 15 липня геолокаційних кадрах виявлено, що невизначена піхота російської армії трохи просувається у напрямку Новоселівського (16 км на північний захід від Сватового) та займає позиції вздовж залізниці у тому районі.

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що окупанти найбільш активні на Куп’янському та Лиманському напрямках.

Водночас російські джерела стверджують, що 15 липня ЗСУ контрнаступали неподалік Кремінної та "тиснули" загарбників у напрямку Діброви із Серебрянського лісництва. Російські "воєнкори" зазначали, що українські воїни продовжували контрнаступ у лісах на захід від Кремінної.

Фото: understandingwar.org

Донецька область

Російський "воєнкор" стверджував, що українські захисники досягли обмежених територіальних здобутків на південному фланзі Бахмута, а також просунулися поблизу Андріївки та перетнули Канал Сіверський Донець-Донбас. Речник українського Східного угруповання військ полковник Сергій Череватий заявив, що ЗСУ продовжують зберігати ініціативу на Бахмутському напрямку.

За інформацією російських джерел, українські воїни просувалися минулої доби у напрямку Курдюмівки, атакували окупантів в районі Кліщіївки та намагалися повернути позиції поблизу Берхівки.

Фото: understandingwar.org

За даними Генштабу ЗСУ, загарбники провели невдалі наступальні дії в районах Первомайського, Мар’їнки і Новомихайлівки, вели штурм на південний захід від Андріївки та неподалік Берхівки.

Фото: understandingwar.org

Південь

Триває контрнаступ ЗСУ вздовж західного кордону Донеччини та східного кордону Запорізької області, де, ймовірно, досягли обмежених успіхів 15 липня. Російський "воєнкор" стверджував, що українські військові закріпилися в районі Грушевої балки, мають прогрес на північний схід від Роботиного, а також атакували позиції окупантів на північний захід від Старомайорського та в районі Приютного.

Крім того, російські джерела стверджували про ракетну атаку неподалік залізничного мосту біля Чернігівки Запорізької області.

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, у ніч на 16 липня російські окупанти знову вдарили ракетами по Харківській області. У результаті ворожої атаки є влучання у центрі міста.

  • Вас може зацікавити:

Вижили 15 з 96 окупантів: полонений росіянин розповів про позиції ЗСУ

Загроза вторгнення з Білорусі залишається, але ми знаємо про плани супротивника - Сергій Наєв

Ще 500 "хороших" росіян: Генштаб оновив втрати РФ у війні