RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Загальна мобілізація в Україні: що робити у випадку примусової доставки до військкомату

На тлі загальної мобілізації в Україні деякі категорії громадян не можуть бути призвані примусово, але деяких військовозобов'язаних доставляють до військкоматів силою.

Про це пише "УНІАН".

Читайте також: Нова оригінальна хвиля мобілізації в РФ: жінки замінили чоловіків

Адвокат Ростислав Кравець прокоментував випадки затримання та доставки у військкомат військовозобов'язаних українців. Він пояснив, як треба діяти в таких ситуаціях і у випадках, коли представники ТЦК приходять до вас додому.

"Що робити, якщо до вас прийшла поліція, і вам повідомляють, щоб ви є в якихось списках розшуку військкомату. Ну, можете цим пишатися, щоб ви там знаходитесь. Насправді ці списки жодним чином не мають нічого спільного із законодавством ви можете знаходитися в будь-яких списках, тим більше навіть перебування в цих списках фактично є вже порушенням ваших прав, тому що ви, наприклад, не давали згоди на обробку своїх персональних даних або передачу цієї інформації якимось третім особам", - заявив Кравець.

Адвокат додав, що судом не встановлено порушення вами законодавства, тому наявність таких списків – це вже саме собою порушення. Про це ви можете повідомити представників правоохоронних органів, які приходять до вас, щоб доставити вас у військкомат чи затримують на блокпосту, чи на вулиці.

"Ви спокійно зможете відмовитися від такої пропозиції подорожувати разом із представниками поліції у військкомат, і вам за це нічого не буде. Ви можете попросити, щоб вони включили нагрудні камери та повідомили підстави вашого затримання. Якщо вони вам повідомляють, що вас розшукує військкомат, ви можете сказати: "Добре, тут ви мене знайшли. Де розписатися, що мене розшукує військкомат, що я вас почув? А я далі пішов у своїх справах”, – каже адвокат.

Якщо вони не хочуть вас слухати, скручують і доставляють у військкомат, бажано проконтролювати, щоб у них були включені нагрудні камери, щоб можна було притягнути цих представників поліції до відповідальності.

"Якщо вас доставляють у військкомат, перше, що вам потрібно зробити, - це вимагати слідчо-оперативну групу, дати право прибути вашому адвокату, вимагати безпосередньо дзвінок до ДБР щодо порушення прав як поліцейськими, так і представниками військкомату, та незаконного утримання", - заявляє Кравець.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що чоловіків, звільнених у запас через наявність рідних з інвалідністю 1-ї чи 2-ї групи, вже у липні можуть повторно призвати до лав ЗСУ.

Вас також може зацікавити:

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

Підробляли документи ухилянтам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

Призову в Україні не буде? Рєзніков анонсував реформу роботи військкоматів

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.