RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

У поточному році правоохоронці на Київщині порушили вже 51 кримінальне провадження щодо ухиляння під час мобілізації від призову на військову службу, але повісток, які продовжуватимуть роздавати на вулиці, побільшає.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Як повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов, за 13 кримінальними провадженнями було проведено слідчі дії, але інформація про "ухилянтів" не підтвердилася, оскільки військовозобов'язані громадяни відправилися на місця дислокації своїх підрозділів.

Читайте: Можуть призвати в першу чергу: на кого зараз є запит в ЗСУ

Правоохоронці оголосили 6 підозр за цими справами, а 32 провадження — зараз знаходяться на стадії досудового розслідування.

Загалом у регіоні поліція отримала понад 6 тисяч повідомлень від ТЦКСП про розшук підозрюваних в ухиленні від служби.

Але у більшості випадків людина просто не мешкала за місцем реєстрації. "Близько тисячі таких людей ми доставили до ТЦК, де їм були вручені повістки", — розповів начальник поліції Київщини.

За його словами, якщо людина ухиляється від військової служби, то за це передбачена адміністративна відповідальність, а протоколи складають лише працівники військкомату. За 2023 рік подібних протоколів складено понад 1700.

"Коли вже йдеться про злісне ухиляння — людина зарахована до військової частини, є вимога прибути в конкретне місце, вона не прибуває, то це вже кримінальна відповідальність", — пояснив Нєбитов.

Нагадаємо, що боєць ЗСУ перерахував серйозні проблеми з новобранцями, адже військкомати, намагаючись виконати план, взагалі не дбають про якість поповнення бойових підрозділів.

  • Вас може зацікавити:

"Не хочу вбивати за гроші": у Полтаві спортсмен образив військових та показав їм непристойний жест. Відео

Чи можуть мобілізувати військовозобов’язаних до 25 років і кого не призвуть: пояснення юриста

Скандал на Хмельниччині: чи мають право представники ТЦК заходити до житла з повістками

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.