RU  UA

Справа не лише у "зерновій угоді": навіщо Путін б'є по портовій інфраструктурі України

Завдаючи ударів по портовій інфраструктурі в Одесі та Миколаєві, Росія намагається не лише скасувати "зернову угоду", а й знищити економічний потенціал України.

Про це в ефірі "Апостроф TV" заявив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

Читайте також: Росія завдала комбінованих ударів по Україні: всі подробиці про "прильоти" в Одесі та Миколаєві

"Кремль ударами по портовій інфраструктурі України не тільки намагається "обнулити" зернову угоду, а й бити по економіці країни в цілому, націлюючись на потужності з транспортування зерна або прокачування аміаку. Також, інтерес Путіна в тому, щоб дестабілізувати світовий ринок зерна через загострення кризи та заробити на цьому ", - сказав Світан.

За його словами, світові ціни на зерно ще до цих терактів пішли вгору. РФ, яка контролює близько 20% зернового обороту, намагається на цьому отримати зиск.

"Їм важливо як підняття ціни, так і видалення України зі світового зернового ринку. Тобто тут все до купи - політичний, дипломатичний та економічний розрахунок Кремля. Військової складової тут немає. Чистої води геноцид. І такий геноцид буде продовжуватися, поки ми не налагодимо комплексну оборону на узбережжі. Нам потрібні берегові комплекси типу "Онікс". ефективніше бити по кораблях супротивника, а також руйнувати їхні споруди на землі", - наголосив Світан.

Експерт додав, що ще минулого року, коли тільки уклали "зернову угоду", було зрозуміло, що Путін будь-якої миті, не отримавши бажаного - пом'якшення санкцій, зняття обмежень щодо SWIFT - битиме по портовій інфраструктурі та блокуватиме зерновий трафік.

"Потрібно було готуватися, але так вийшло, що ми цілий рік "профукали". Нам розповідали, що узбережжя прикрите, але насправді вийшло інакше. Тому, зараз у дуже прискореному темпі доведеться надолужувати те, що не було зроблено за рік", - резюмував Світан.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що глава Кремля Володимир Путін озвучив вимоги РФ для поновлення "зернової угоди".

Вас також може зацікавити:

Нічний ракетний удар по Одесі: з'явилося відео з бодікамер патрульних

"Дощ" з уламків та шматок ракети в кімнаті: з'явилися свіжі кадри наслідків атаки РФ в Одесі

Бити по китайських і турецьких судах Путін не буде: експерт пояснив план нічної атаки РФ