RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Загальна мобілізація: юрист пояснив, чи можуть мобілізувати студента

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Проте деяких військовозобов'язаних не мають права призивати – це стосується студентів денної та дуальної форми навчання в Україні та закордонних вишів.

Про це розповідає юрист Богдан Пересада, інформує "Обозреватель".

Втім, за його словами, взяти у руки зброю студенти мають право за власним бажанням.

Згідно зі статтею 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову під час загальної мобілізації в Україні не підлягають, серед інших – здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи призиватимуть в серпні військовозобов’язаних без армійського досвіду

З цього випливає, що студентів не мають права мобілізувати, якщо вони навчаються на денній або дуальній формі. Проте, студента можуть мобілізувати у період, коли він закінчив бакалаврат, але ще не вступив до магістратури й не числиться в студентах.

Юрист додав, що вікових обмежень для вступників немає і студентом може стати людина будь-якого віку. Також немає значення, першу чи другу освіту здобуває студент, вчиться на бюджеті чи контракті тощо. Відстрочка від мобілізації розповсюджується на студентів всіх вищих навчальних закладів, не залежно від того, це державний чи приватний виш.

Раніше ми писали, що Росія розповсюджує фейки про мобілізацію в Україні.

  • Вас може зацікавити:

Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

Підробляли документи ухилянтам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

Призову в Україні не буде? Рєзніков анонсував реформу роботи військкоматів

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.