RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Загроза залишається": чи можливий новий похід росіян на Київ і напад вагнерівців

Ймовірність наступу бойовиків ПВК "Вагнер" з території Білорусі на Київ існує, однак наразі загроз немає. Поки небезпека не перетворилася на загрозу - ЗСУ підвищує свої оборонні спроможності.

Про це командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

Читайте також: Наєв на зустрічі з польським колегою обговорив допомогу Україні та погрози від ПВК "Вагнер": подробиці

За інформацією генерал-лейтенанта, станом на сьогодні на території Білорусі перебуває до 6,5 тисяч найманців ПВК "Вагнер". Це створює загрозу для України, проте наразі свідчень щодо наміру наступу вагнерівців немає.

"Повторний наступ на Київ ніхто ніколи не відкидав. Ми розуміємо, що ворожі наміри залежать тільки від рішень вищого політичного керівництва РФ. Тож, з огляду на зазначене, така ймовірність існує, але станом на зараз вона не підкріплена силами та засобами. Але це не означає, що надалі вона не може статися", - наголосив Наєв.

За його словами, усе залежатиме від ухвалення рішень та наявності сил і засобів. Українська розвідка постійно моніторить ситуацію та своєчасно доводить інформацію до керівництва ЗСУ та відповідних командувачів угруповань.

"З огляду на зазначене, ми робимо все, щоб підвищити нашу здатність не допустити успішних ворожих дій на Київському напрямку. З огляду на те, що ворог може вчинити це у майбутньому – до цієї роботи ми залучаємо і голів ОВА і інші складові сили оборони та безпеки", - констатував генерал Наєв.

На думку командувача ЗСУ, Росія в пошуці нових можливостей штучної дестабілізації ситуації на східному фланзі НАТО, зокрема на кордонах з Польщею, Литвою та Латвією. Одна з цілей таких дій – відволікання уваги від України, перенацілення ресурсів Польщі та країн Балтії на забезпечення власної безпеки.

"Ми моніторимо обстановку, на даний час ознак створення ударних угруповань противника не викрито, що знижує ймовірність раптовості дій та можливого вторгнення найближчим часом. Інформація про реальні плани найманців ПВК проти України та країн-партнерів знаходиться під контролем", - резюмував Наєв.

Раніше ми розповідали про те, що Польща перекинула бойові вертольоти до свого кордону з Білоруссю через загрозу нападу бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Вас може зацікавити:

"Вагнерівці" в Білорусі: в ISW оцінили загрозу для Польщі та України

Путін видав маячню про "хороший" СРСР і невдячну Польщу

Польща посилить охорону кордону з Білоруссю: вже вжито безпрецедентних заходів