RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Які документи повинні мати військовозобов’язані при виїзді за кордон: перелік

В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Проте є ціла низка військовозобов'язаних, які можуть залишати Україну під час військового стану.

Хто може виїжджати за кордон та які документи для цього необхідні - розповідає "Апостроф".

Читайте також: Юрист розвіяв топ-7 міфів про мобілізацію в Україні: не викидайте гроші на вітер, відео

Так, відповідно до постанови кабміну №57 є цілий список військовозобов'язаних, що можуть виїжджати з країни, проте з 9 позицій лише представники двох зобов'язані мати при перетині кордону документи від ТЦК та інтегрованих із ними військово-лікарських комісій.

Перша категорія – це чоловіки віком від 18 до 60 років, зняті з військового обліку на підставі рішення ВЛК. Необхідні для виїзду документи три: закордонний паспорт, військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного) та результати проходження військово-лікарської комісії з проставленою відміткою про виключення з військового обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Друга категорія – чоловіки, яких ВЛК комісія визнала тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я (до шести місяців). Документів також три: закордонний паспорт, військовий квиток (або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного), у якому вказано результати проходження ВЛК. Крім того, висновок комісії про визнання людини тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців. Через 6 місяців такий громадянин України зобов'язаний знову пройти ВЛК, проте які наслідки, якщо через півроку він не повернеться до країни – закони не регламентують.

Для решти категорій військовозобов'язаних, які виїжджають за кордон, ані військового квитка, ані довідки від військово-лікарської комісії не потрібно.

Раніше ми розповідали, кого в Україні мобілізують лише на добровільних засадах.

Вас може зацікавити:

Мобілізація в Україні: кого з чоловіків призвуть до війська першими у вересні

Загальна мобілізація: хто може служити тільки за місцем проживання

Син депутатки провернув цілу схему, щоб сховатися за кордоном: як це було