RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вперше в історії: український "Нептун" знищив в Криму "очі" системи С-400

У середу, 23 серпня, вперше в історії крилата ракета "Нептун" Військово-морських сил ЗС України знищила особливо важливу наземну ціль - радар повітряної розвідки 48Я6-К1 "Подлет" зі складу зенітно-ракетної системи С-400 "Триумф".

Про це повідомив головний редактор видання "Цензор" Юрій Бутусов.

Читайте: Українські військові вже у Криму: подробиці унікальної операції

Він підкреслив, що зазначений "Подлет" є "очами" "Тріумфу", забезпечучи спостереження за повітряним простором як за низьковисотними цілями, так і за балістичними ракетами та є ключовою складовою протиповітряної й протиракетної оборони ЗС РФ.

Розвідка ВМС ЗСУ отримала точну інформацію щодо місцеперебування російського радара поблизу села Оленівка на території тимчасово окупованого Криму, - розповів подробиці журналіст.

Цей радар забезпечував контроль повітряної обстановки над західною частиною Чорного моря та над територією Херсонської області з відстані приблизно 110 км від лінії фронту.

Для ураження радару обрали нову крилату ракету наземного ракетного комплексу "Нептун" вітчизняного КБ "Луч". ВМС запрограмували маршрут та характеристики польоту, які забезпечили обхід російських систем спостереження.

"Одна ракета "Нептун" над надмалій висоті пройшла непоміченою та точно знищила РЛС "Подлет", не зважаючи на великі сили російської ППО, зосереджені на окупованій Херсонщині та у Криму", - написав Юрій Бутусов, додавши, що результати ураження зафіксував дрон Головного управління розвідки Міноборони.

Український дрон залетів далеко в тил росіян, фіксуючи ураження російського радара, який призначений саме для виявлення повітряних цілей, але не здатен помітити і надати цілевказування ні по БПЛА, ні по крилатій ракеті, поділився спостереженнями журналіст.

До того ж навіть зараз, за старими контрактами, РФ продовжує постачання ЗРС "Тріумф" та радарів "Подлет" до Туреччини та Індії, але російські військові технології в цьому випадку, очевидно, поступаються українським військовим технологіям, зробив висновок Юрій Бутусов.

Нагадаємо, що у Головному управлінні розвідки Міноборони України показали відео диверсійної операції українських військ біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут у Криму.

  • Вас може зацікавити:

У Криму потужна "бавовна": знищено російський комплекс "Тріумф", фото та відео

Є багато "200-х": стало відомо, що саме знищили українських бійців під час висадки в Криму

Це наше море: ГУР показало ефектні кадри роботи БПЛА у Криму