Третій Спас, який відзначають 29 серпня, називається Горіховий або Хлібний Спас . У давнину люди несли до церкви полотно, пеньку та льон.
"Апостроф" розповідає, що освячують сучасні українці та що варто приготувати цього дня.
Читайте також: Церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем: на які дати випадають три великі свята
Отже, 29 серпня українці несуть до церкви мед, горіхи, виноград, яблука, цілющі настоянки та горіхові гілки. Також у цей день заведено освячувати нові колодязі.
Головною святковою стравою на столі цього дня є пироги із зерна нового врожаю. Господині також традиційно печуть домашній хліб та різноманітні вироби з грибами. На столі мають бути обов'язково страви з горіхами, якими потрібно пригощати родичів, друзів та сусідів.
До цього дня вже завершується Успенський піст, тому на святковому столі можуть знову бути страви з м'яса та риби. Але все ж таки панують цього дня саме яблука, горіхи хліб.
Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, чому Третій спас називають "полотняним", "горіховим" та "холодним" .
- Вас також може зацікавити:
ПЦУ остаточно схвалила перехід на новий календар: коли святкуватимемо Покров, Різдво та інші свята
Медовий, Яблучний та Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем
Сильні молитви на Горіховий Спас про допомогу та прощення гріхів