RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Медовий, Яблучний і Горіховий: коли в Україні святкують Спаси за новим календарем

На серпень місяць в Україні щороку припадають три шановані українцями свята - Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси. Цього року відзначаємо свята за старим календарем: Медовий Спас - 14 серпня, Яблучний - 19 серпня та Горіховий - 29 серпня відповідно. З наступного ж року дати зміняться.

Коли святкуватимемо Спасівку наступного року та головні традиції розповідає "Апостроф".

Читайте також: Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Так, за новим календарем, з 2024 року, дати святкування Спасівки зміняться: Медовий Спас святкуватимуть 1 серпня, Яблучний Спас — 6 серпня та Горіховий Спас - 16 серпня.

Медовий Спас, або Маковія знаменує початок Успенського посту. Цього дня згадують Макавейських мучеників, які не зрадили юдейську віру. На Медовий Спас прийнято освячувати мед нового збору, який цього дня вважається цілющим. Також прийнято готувати млинці з маком та медом, пироги, булочки з маком.

Яблучний Спас припадає на свято Преображення Господнього. Цього дня у церквах освячують яблука та виноград нового врожаю. На Яблучний Спас не можна робити жодної домашньої роботи. Свято символізує кінець літа.

Горіховий Спас відзначається наступного дня після свята Успіння Богородиці. Цього дня вже немає посту та його обмежень. На Горіховий Спас у церквах святять горіхи. Також наші предки на свято завершували жнива. Хліб вже печуть із зерна нового врожаю.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар, через що дати багатьох церковних свят зміняться.

Вас також може зацікавити:

День янгола в серпні 2023: кого привітати і як назвати дитину за старим та новим стилем

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі

У Карпатах зацвіла червона рута: як виглядає таємнича квітка, яка стала символом України