RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

День знань пройде без них: скільки дітей вбила Росія з початку великої війни

У сотень дітей, убитих окупантами з початку повномасштабної війни, вже ніколи не буде ні святкової лінійки, ні уроків, ні домашніх завдань. За півтора року внаслідок російської агресії щонайменше 503 дитини загинуло, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей.

Про це нагадали на сторінці "Меморіал: убиті росією".

Читайте також: Їх серця та душі мають бути українськими": Наєв передав понад 1500 книг дітям, які лікуються в обласних лікарнях

"Вони не обиратимуть портфель і щоденник. Не принесуть квіти класній керівниці. Не прогуляють фізкультуру. Сотні українських дітей, убитих російською армією, вже не будуть ні школярами, ні студентами... День знань пройде без них. Вшануємо їхню пам'ять сьогодні", - написали на сторінці.


Про те, скільки українських діток уже ніколи не сядуть за парти, також написав генеральний прокурор України Андрій Костін.

"Сьогодні в школах України лунає перший дзвінок. На жаль, для десятків тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або були переміщені до РФ, він означатиме не нові відкриття, а нові спроби перевиховання і русифікації. І шкільний дзвінок більше ніколи не прозвучить для сотень дітей, убитих окупантами. За півтора року в результаті російської агресії щонайменше 503 дитини загинули, 1117 було поранено, відомо понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів цифри генерального прокурора.

Він також повідомив про те, що Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у понад трьох тисячах проваджень щодо воєнних злочинів проти дітей.

"Серед них — магістральне провадження щодо "ідеологічного перевиховання" — індоктринації та мілітаризації українських дітей. В ході розслідування були вивчені численні підручники та документи, які ми знаходимо у всіх містах та селищах, звільнених від ворога. Про спланований характер цих злочинів свідчить і ухвалений у лютому 2023 закон РФ, який фактично інтегрує освіту на тимчасово окупованих територіях в систему освіти Росії", - написав Костін.

Нагадаємо, раніше в РФ назвали офіційну кількість депортованих українських дітей із початку повномасштабного вторгнення.

Вас також може зацікавити:

В Україну з Росії повернули ще 11 дітей: що про них відомо

На Запоріжжі оголошено примусову евакуацію дітей: повний список населених пунктів

Україна повернула з окупованої території ще двох дітей: зворушливі фото зустрічі з мамою